Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δίνουν μάχη για τα δεδουλευμένα

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, έχοντας απέναντί τους και την πλειοψηφία της ΠΝΟ, που αρνήθηκε να κηρύξει πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία, όπως απαίτησαν οι ταξικές δυνάμεις

Με αποφασιστικότητα και έχοντας σταθερά στο πλευρό τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους οι ναυτεργάτες στα πληρώματα ακτοπλοϊκών πλοίων τριών ναυτιλιακών εταιρειών. Οι εφοπλιστές, πλήρως αποθρασυμένοι από την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που διαμορφώνεται για λογαριασμό τους, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα, ακόμα και στο αυτονόητο της καταβολής των δεδουλευμένων, αφήνοντας ταυτόχρονα τα νησιά στο έλεος.

Την ίδια ώρα που το εφοπλιστικό κεφάλαιο γίνεται συνεχώς επιθετικότερο, εξαπολύοντας βάρβαρη επίθεση σε ναυτεργάτες και νησιώτες, απειλώντας με απορύθμιση συνολικά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, χτες, στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφάσισε για την ερχόμενη Τρίτη 27 Γενάρη 24ωρη απεργία σε 4 μόνο ναυτιλιακές εταιρείες, από τις οποίες οι τρεις είναι αυτές των οποίων τα πλοία τους είναι ήδη ακινητοποιημένα από τους ναυτεργάτες και τις ταξικές δυνάμεις!

Πρόκειται για τις εταιρείες των εφοπλιστών Μανούση (ΣΑΟΣ), Σπανού (ΚΑΛΛΙΣΤΗ), Αγούδημου (GA FERRIES), όπου ήδη πληρώματα πλοίων τους είναι στους καταπέλτες και την εταιρεία του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη (ΝΕΛ). Η υποταγμένη στους εφοπλιστές πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) στην ΠΝΟ απέρριψε την πρόταση των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους ναυτεργάτες και να αποκρύψει ότι πρόκειται για γενικευμένη εφοπλιστική επίθεση.

Παρέμβαση και στη Βουλή

Το πρόβλημα ότι δεν καταβάλλουν οι εφοπλιστές τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες, παραβιάζοντας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου. Επισημαίνει ακόμα ότι «από 83 ακτοπλοϊκά πλοία τα 43 δεν πραγματοποιούν δρομολόγια, 2.000 ναυτεργάτες οδηγήθηκαν στην ανεργία και οι κάτοικοι των νησιών υποφέρουν». Ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα «τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των ναυτεργατών στα πλοία, καθώς και για την πλήρη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ