Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δυναμώνει ο διεκδικητικός αγώνας

Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με αιχμή την ανεργία στον κλάδο και τη Σύμβαση για το 2009

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Το μήνυμα ότι η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι, αλλά πρέπει αποφασιστικά να οργανώσει την πάλη της μπροστά στις νέες, ακόμα πιο εκβιαστικές και συντονισμένες «παραινέσεις» του κεφαλαίου και των κομμάτων του για «υπομονή» και «συνεργασία», ώστε να λουστεί εκείνη τις συνέπειες της κρίσης, έστειλαν χτες το απόγευμα οι οικοδόμοι όλοι της χώρας. Εργάτες από τις κατασκευές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια συνδικάτα του κλάδου σε διάφορες πόλεις, στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η ταξική Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Στην Αθήνα οι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. «Βροντοφωνάζουμε ότι δε ζητιανεύουμε τον ιδρώτα μας. Δε δεχόμαστε καμιά ευθύνη για την κρίση που έχει δημιουργήσει το κεφάλαιο», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπογράμμισε ότι με τις κινητοποιήσεις αυτές ο κλάδος δυναμώνει την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης το 2009, κάτι που αποκτά μεγάλη σημασία μπροστά στην ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στη χτεσινή πρώτη συνάντηση που έγινε για τη σύμβαση του 2009, στην οποία οι κατασκευαστές έστειλαν υπαλλήλους τους, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις διαπραγματεύσεις. «Οχυρώνονται πίσω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τέτοια παιχνίδια δε θα περάσουν. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Τασιούλας. Οι οικοδόμοι διαδήλωσαν ανεβαίνοντας με πορεία τη Σταδίου μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης και μετά στην πλατεία Συντάγματος, με συνθήματα όπως: «Σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Από τη συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας

*

Από τη συγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα «Απαιτούμε μέτρα κατά της ανεργίας. Κατώτερο μεροκάματο 75 ευρώ» διαδήλωσαν οι οικοδόμοι και στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου τους. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Βασίλης Ρέβας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση και πρόσθεσε: «Αντισταθείτε! Αποκρούστε την επίθεση των εργοδοτών με συσπείρωση στο Συνδικάτο! Διεκδικήστε πλήρη - σταθερή απασχόληση για όλους, υπογραφή ΣΣΕ με κατώτερο μεροκάματο 75 ευρώ». Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα δεσμεύτηκαν ότι θα εντείνουν την καθημερινή δουλειά για την οργάνωση της πάλης στα γιαπιά και τα εργοτάξια. Ηδη, για την Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 28 Γενάρη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τα γραφεία των κατασκευαστών, ενώ στις 28 Φλεβάρη θα γίνει νέα κινητοποίηση με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των πρωτοβάθμιων συνδικάτων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ