Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ» - ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλειά

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν το σχέδιο της εργοδοσίας να απολύσει το 60% του προσωπικού. Διαδήλωση συμπαράστασης χτες από το ΠΑΜΕ στην Πάτρα

Την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλειά εκδήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εργαζόμενοι χτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στο εργοστάσιο κατασκευής ψυγείων «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ» στην Κάτω Αχαγιά, μετά το τελεσίγραφο της εργοδοσίας ότι θα διώξει το 60% των εργαζομένων, με το εκβιαστικό δίλημμα «ή θα φύγετε με "εθελούσια" μέσω κινήτρων ή θα κάνουμε χρήση του νόμου για απολύσεις 2% κάθε μήνα»!

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, συσπειρωμένη στο ταξικό της σωματείο, αρνήθηκε να υποταχθεί στο εκβιαστικό τελεσίγραφο της εργοδοσίας και σαν πρώτο μέσο αντίδρασης απαντά με τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από την ερχόμενη Παρασκευή. Το εργοστάσιο ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια με ελάχιστους εργαζόμενους και σήμερα έφτασε να απασχολεί 210, εκ των οποίων τους 120 θέλει τώρα να απολύσει.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση δουλεύουν άνθρωποι με 25 και 30 χρόνια στην πλάτη τους και όπως έλεγαν οργισμένοι χτες «χύσαμε τόνους ιδρώτα για να γιγαντωθεί η εταιρεία, να αποκομίσει τεράστια κέρδη και τώρα με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλά και τα νέα εργοστάσια που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια σε Τουρκία, Ρουμανία και Ρωσία, χάρη στη δική μας δουλειά, θέλει να μας πετάξει στο δρόμο». Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εργαζόμενοι που τα σπίτια τους είτε κάηκαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, είτε γκρεμίστηκαν από το σεισμό του 2008 και προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Μαχητική διαδήλωση

Στον αγώνα τους αυτό δεν είναι μόνοι. Στο πλευρό τους βρίσκεται το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, τα οποία χτες διοργάνωσαν μεγάλη συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου στην Πάτρα που εξελίχθηκε σε μαχητική διαδήλωση κατά των απολύσεων όχι μόνο για τη «Φριγκοκλάς», αλλά και για άλλους εργασιακούς χώρους που απολύουν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Οχι στις απολύσεις. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντεργατικής πολιτικής και των απολύσεων.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, αφού κατήγγειλε τα σχέδια της εργοδοσίας, χαιρέτισε την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, και να προχωρήσουν οργανωμένα στις κινητοποιήσεις που πρότεινε το ΔΣ του σωματείου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε τα ταξικά συνδικάτα, το σύνολο της εργατικής τάξης «για να δυναμώσουμε την αντίσταση των συναδέλφων, για να δώσουμε απάντηση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας». Στη συγκέντρωση μίλησε ακόμα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ