Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για το «στρατό» του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε χτες την έντονη αντίθεση της χώρας του στη συγκρότηση «στρατού» από περίπου 3.000 Κοσσοβάρους Αλβανούς πρώην αυτονομιστές που κάνουν σήμερα την πρώτη εμφάνισή τους με τις νέες στολές και τον ελαφρύ οπλισμό και εκπαίδευση που τους παρείχαν απλόχερα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

«Η Σερβία δεν αποδέχεται τη δημιουργία μιας Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου και δε θ' αποδεχτεί ποτέ μία τέτοια λύση... θα επιμείνει σε όλα τα διεθνή φόρα και στο ΝΑΤΟ να διαλυθεί η δύναμη αυτή, διότι δε συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής», σημείωσε ο Μπόρις Τάντιτς. Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός επί του Κοσσυφοπεδίου Γκόραν Μπογκντάνοβιτς σημείωσε ότι ο σημερινός στρατός δεν έχει ουσιαστικά καμία διαφορά από την πρώην οργάνωση του ΟΥΤΣΕΚΑ και ότι η παρουσία του στην περιοχή μοιάζει με σπίθα σε μία μπαρουταποθήκη. Ζήτησε έτσι κι αυτός την πλήρη αποστρατικοποίηση της επαρχίας θεωρώντας ότι αυτό δε θα συμβάλει μόνο στην ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος εξέφρασε την επιθυμία του Βελιγραδίου για άμεση έναρξη των συνομιλιών με τις αποστολές του ΟΗΕ (UNMIK) και της ΕΕ (EULEX) για την εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου έξι σημείων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη δημιουργία πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ