Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Παρά το συμβιβασμό νέος γύρος αντιπαραθέσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεκίνησε τελικά χτες η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με το αέριο να έχει φτάσει ήδη από χτες στην Ουκρανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, καλωσορίζοντας την επανέναρξη της ροής του αερίου, προέτρεψε τις χώρες - μέλη της ΕΕ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τόσο «μη ασφαλείς» προμηθευτές.

Από τη μεριά του ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν είναι αντίθετη με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο» - που προορίζεται να μεταφέρει αέριο από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Εάν υπάρχει αέριο να τον γεμίσει, τότε γιατί να μην κατασκευαστεί;», είπε με νόημα ο Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία έχει από καιρό σχεδιάσει και προωθεί με εταίρους της στην Ευρώπη τους αγωγούς «North και South Stream» που «είναι εγγυημένη η πλήρωσή τους με αέριο».

Παράλληλα, χτες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μεχντί Σαφάρι, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ για τη σύσφιγξη των ενεργειακών δεσμών, είτε πουλώντας το δικό του φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες είτε λειτουργώντας ως κόμβος μεταφοράς.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του μονοπωλίου της «Gazprom», Α. Μίλερ, αναφερόμενος στην εμπειρία της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης με την Ουκρανία, δήλωσε πως είτε θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην Ενεργειακή Χάρτα, είτε αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο ντοκουμέντο, «στο οποίο θα προβλέπονται τα νομικά και τεχνολογικά προβλήματα, που θα επιτρέπουν την αποφυγή ανάλογων προβλημάτων στο μέλλον».

Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία δεν έχει αποδεχτεί τη λεγόμενη Ενεργειακή Χάρτα της ΕΕ, που δίνει το δικαίωμα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις ρωσικές και κεντρο-ασιατικές πηγές ενέργειας, παραμερίζοντας τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς. Για άλλη μια φορά, ο Ντ. Μεντβέντιεφ δικαιολόγησε την άρνηση της Ρωσίας να αποδεχτεί τη σημερινή Ενεργειακή Χάρτα με το επιχείρημα πως αυτή «κυρίως κινείται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των καταναλωτών, ενώ την ίδια ώρα θα έπρεπε να υπερασπίζει αποτελεσματικά και τα συμφέροντα των πωλητών, που επίσης συμμετέχουν στην όλη διαδικασία».

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως στη συνάντηση των είκοσι μεγαλύτερων κρατών (G20), που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, καθώς και στην επόμενη συνάντηση των G8, θα θέσει το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας νέας πολυμερούς διεθνούς συμφωνίας, που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα πωλητών, μεταφορέων και καταναλωτών καυσίμων. Κάλεσε μάλιστα το μονοπώλιο της «Gazprom» να συμβάλει ενεργά (!) στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα παρουσιάσει η χώρα και δεν παρέλειψε να το ευχαριστήσει για την ...«υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ