Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πιέζουν για το σπάσιμο των μπλόκων της αγροτιάς!

Οι ...φίλοι στην ανάγκη φαίνονται. Και η ελληνική κυβέρνηση, τώρα που ζορίζεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, βρήκε πλάτη να στηριχτεί στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ετσι ο Βούλγαρος υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Μουταφτσίεφ, με επιστολή του προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητάει τη διασφάλιση από την Ελλάδα συνοριακής διόδου για τη διακίνηση εμπορευμάτων. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις μεγάλες - όπως τονίζει - απώλειες εσόδων των μεταφορικών εταιρειών της Βουλγαρίας, από τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών στις συνοριακές διόδους και στα τελωνεία στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε επισημάνσεις και συστάσεις προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς, όπως υποστηρίζει, η δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει, χωρίς την αντίδραση των ελληνικών αρχών, πρακτικά παραβιάζει τις βασικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές της ενιαίας εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς. Σύμφωνα με την επιστολή, οι παραβιάσεις των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών αφορούν στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών (EC) No 2679/98.

Στην επιστολή αυτή τονίζεται επίσης ότι η Βουλγαρία δεν είναι αντίθετη στο δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να διαμαρτυρηθούν, με έμφαση στα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών, μέχρι του σημείου που οι διαμαρτυρίες επηρεάζουν τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Φάμπιο Πιρότα, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Μεταφορών, Αντόνιο Τατζάνι, επιφυλάχτηκε να σχολιάσει την επιστολή, μετά την παραλαβή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχική της άποψη εκτιμά ότι το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά στην εσωτερική διακίνηση πολιτών και αγαθών εντός της ΕΕ και αναμένεται ότι θα προωθήσει την επιστολή προς την αρμόδια Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ