Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο απεσταλμένος του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή

Αποφασισμένος να δει «με νέα ευρύτερη προοπτική την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να προωθήσει με πιο ευέλικτη τακτική το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή»

Κλυδωνίζεται η εκεχειρία μετά τη χθεσινή κλιμάκωση στα σύνορα κοντά στην Κχαν Γιούνις

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Βρετανία ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και όσους τη στηρίζουν. Με μπλοκ και το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, υπερδύναμη είναι οι λαοί» συμμετείχε και η ΚΝΕ στη διαδήλωση στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Βρετανία ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και όσους τη στηρίζουν. Με μπλοκ και το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, υπερδύναμη είναι οι λαοί» συμμετείχε και η ΚΝΕ στη διαδήλωση στο Λονδίνο το περασμένο Σάββατο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή άρχισε, χτες, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα πρώην γερουσιαστής, Τζον Μίτσελ, ενώ στη Γάζα ηχούσαν και πάλι τα όπλα. Πρώτη στάση του Μίτσελ η Αίγυπτος, όπου επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ενώ κατά την άφιξή του είχε σύντομη ανταλλαγή απόψεων στο αεροδρόμιο με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Χαβιέ Σολάνα.

Θ' ακολουθήσουν επαφές στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη με την παλαιστινιακή ηγεσία, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στη Σ. Αραβία. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί για το αν ο 74χρονος Μίτσελ θα μεταβεί και στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να δει από κοντά το τι άφησε πίσω της η ισραηλινή βαρβαρότητα.

Για το περιεχόμενο της περιοδείας Μίτσελ, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, μίλησε ο ίδιος ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε αραβικό δίκτυο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «Αλ Αραμπίγια». Ο Ομπάμα χρησιμοποιώντας μια άλλη τακτική μίλησε για «πιθανώς σοβαρά λάθη που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην πολιτική τους για την περιοχή» και δήλωσε αποφασισμένος να αξιοποιήσει «ό,τι είναι δυνατόν και κυρίως τη διπλωματία» προκειμένου να επιλύσει ζητήματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι είναι έτοιμος να «δει με άλλο μάτι, πολύ ευρύτερο, την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να εμπλακούν πιο άμεσα και πιο αποφασιστικά στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης». Οπως είπε, η Ουάσιγκτον παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της απέναντι στην αναγκαιότητα «προστασίας» του Ισραήλ (κάτι που επανέλαβε λίγο αργότερα σε δηλώσεις της και η υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον), όμως, συμπλήρωσε, «οι Ισραηλινοί, πιστεύω, κατανοούν ότι είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να υπάρξει περιφερειακή ειρήνη και ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται θυσίες και από αυτούς».

Τέλος, υποστήριξε ότι ζήτησε από τον Τζον Μίτσελ να πάει στην περιοχή «και ν' ακούσει προσεκτικά τους συνομιλητές του και ν' αποφύγει να πράξει κάτι που συνήθως κάνουν οι ΗΠΑ: δίνουν απλώς οδηγίες». Του ζήτησε, όπως είπε, να του παρουσιάσει «πραγματικές ευκαιρίες προόδου και όχι ενδεχόμενα».

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το αντικείμενο των πρώτων αυτών επαφών του Μίτσελ θα είναι η επίτευξη μακρόχρονης εκεχειρίας στη Γάζα, η διασφάλιση του τερματισμού λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα και η απρόσκοπτη διαρκής λειτουργία όλων των μεθοριακών της περασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο Μίτσελ τον Απρίλη του 2001 είχε δημοσιοποιήσει έκθεση για τη Δυτική Οχθη, όπου σημείωνε ότι θα πρέπει, για να επιτευχθεί πρόοδος, να «παγώσει άμεσα και άνευ όρων κάθε εποικιστική δραστηριότητα» και ν' αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός.

Διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι πιθανώς τα πρώτα διπλωματικά βήματα της νέας αμερικανικής ηγεσίας στην περιοχή να βασιστούν στη «λογική» της έκθεσης Μίτσελ. Η «λογική» αυτή, πάντως, φαίνεται να γίνεται δεκτή εμμέσως και από τη «Χαμάς», της οποίας εκπρόσωπος εξέφραζε ικανοποίηση για την επιλογή Μίτσελ και χαρακτήριζε «θετικές» κάποιες δηλώσεις του Ομπάμα.

Νέα ένταση

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, λίγο πριν το μεσημέρι, όταν βόμβα εξερράγη κατά μήκος των συνόρων κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ, δίπλα στην Κχαν Γιούνις. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους μαχητές, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι ισραηλινά τανκς εισήλθαν για λίγο στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το σκηνικό κλιμάκωσης συμπληρώθηκε από αεροπορική επιδρομή, στην περιοχή, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος μαχητής και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, ενώ βορειότερα, από άλλα πυρά σκοτώθηκε και ένας αγρότης. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «θα υπάρξει απάντηση» και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας που δεν είχε τελειώσει μέχρι αργά το απόγευμα. Από το μεσημέρι και μετά έκλεισαν και πάλι τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας.

Προκαλεί η Λίβνι

«Απολύτως ήσυχη με τη συνείδησή της» δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, αναφερόμενη σε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Η Λίβνι επανέλαβε τα περί «προσπάθειας να σωθούν ζωές αμάχων», επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη «Χαμάς» και εξαπέλυσε εκ νέου απειλές, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ θα επιτεθεί και πάλι αν παραστεί αναγκαίο για να προστατεύσει τον εαυτό του».

Η Λίβνι απέφυγε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ολμέρτ, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι το ισραηλινό κράτος θα παράσχει κάθε είδους νομική κάλυψη στους αξιωματικούς και στα απλά μέλη του στρατού του, σε περίπτωση που διωχτούν για εγκλήματα πολέμου. Χτες, πάντως, διπλωματικές πηγές διέρρεαν από την έδρα του ΟΗΕ ότι ο Οργανισμός ζήτησε ν' αρχίσουν οι έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ