Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που συνοδεύονται από προτάσεις για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, καμουφλαρισμένα πίσω από τη χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου, παρουσίασε χτες το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα η «πορεία της οικονομίας - προτάσεις του ΠΑΣΟΚ», τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησαν σε ένα μπαράζ δεσμεύσεων για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και κινήτρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε πλήρη σύμπλευση με τις ευρωενωσιακές επιλογές και στην ίδια ρότα με την εφαρμοζόμενη πολιτική, παρουσίασαν μια δέσμη μέτρων που στοχεύει στη μεταφορά των βαρών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λ. Κατσέλη, αφού κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακούς όρους και την ανακοίνωση αποσπασματικών μέτρων», παρουσίασε μια σειρά προτάσεων στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Ενίσχυση της κεφαλαϊκής επάρκειας των τραπεζών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου».Ο,τι δηλαδή και η κυβέρνηση της ΝΔ με την παροχή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

-- Δρομολόγηση νέων «έργων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με σύνθετα έργα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου». «Προώθηση μικρών και μεγαλύτερων έργων μέσω ΟΤΑ, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων».Δηλαδή την παροχή «ζεστού χρήματος» στους επιχειρηματίες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

--«Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρονών για 4 χρόνια». «Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών στον ιδιωτικό τομέα για νέους που έχουν τελειώσει το λύκειο ή έχουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ». «Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων».Προτάσεις, δηλαδή, που παραδίδουν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια της εργοδοσίας νέους ανθρώπους, ενισχύοντας το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και της «ημιανασφάλιστης εργασίας».

-- Χορήγηση επιδομάτων πείνας για την «ενίσχυση των ασθενέστερων» μέσα από ένα επίδομα «θέρμανσης» και ένα δεύτερο «αλληλεγγύης», που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας, με εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ.

-- «Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 δικαιούχους».Την ίδια ώρα που εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας, το ΠΑΣΟΚ αντί για ουσιαστικές αυξήσεις, προτείνει νέα ψίχουλα.

Αυτές τις αντιλαϊκές και αντεργατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, η Λ. Κατσέλη τις χαρακτήρισε «κωδικοποιημένες προτάσεις που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου», αποφεύγοντας φυσικά να αναφέρει τα συμφέροντα ποιας τάξης προασπίζουν.

  • Επίθεση με μπογιές από ομάδα αγνώστων ατόμων δέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έξω από τα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ