Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μπροστάρηδες σε ένα κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής στη Συνδιάσκεψη

Motion Team

«Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ώστε το ΚΚΕ να βρεθεί πανέτοιμο, στο ύψος των απαιτήσεων, να ανταποκριθεί σήμερα και στα επόμενα χρόνια στα αυξημένα καθήκοντα που θέτουν οι εξελίξεις, ως πρωτοπορία και πρωταγωνιστής ενός κινήματος αποφασισμένου να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ενα κίνημα που θα διεκδικεί, θα ανατρέπει, αποφασισμένο να φτάσει στο τέρμα. Τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας».

Με τη διαπίστωση αυτή να δεσπόζει στο κείμενο της εισήγησης, που έγινε και απόφαση, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Μια Οργάνωση του ΚΚΕ που καλείται να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της δουλεύοντας σ' έναν πληθυσμό που φτάνει περίπου στο 1.400.000, από τους οποίους οι περίπου 650.000 ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και από τους οποίους επίσης οι 265.000 δουλεύουν σε 75.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό ή με 1-3 εργαζόμενους υπολογίζονται στους περίπου 70.000 ενώ μαζί με τις οικογένειές τους φτάνουν στις 100.000.

Η Συνδιάσκεψη υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο και για το σοσιαλισμό, καθώς και την εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής. Η νέα ΕΠ που εκλέχθηκε ανέδειξε και πάλι γραμματέα της τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στον απολογισμό της προσυνεδριακής διαδικασίας η εισήγηση που παρουσίασε η ΕΠ αναφέρει ότι από τη συζήτηση των Γενικών Συνελεύσεων και των Συνδιασκέψεων βγαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο και τα βασικά συμπεράσματα που αποτυπώνονται σε αυτές. Οι κεντρικές επεξεργασίες κερδίζουν την εκτίμηση των συντρόφων.

Αντίστοιχα, το κείμενο θέσεων της ΚΕ για το σοσιαλισμό διαβάστηκε και υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των συντρόφων. Οι Θέσεις εξοπλίζουν το Κόμμα με τη δύναμη της επιστημονικής γνώσης και σχέδιο για την αναζωογόνηση των ιδεών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Με αυτά ως δεδομένο τονίστηκε η ανάγκη να ανοίξουν τα ζητήματα του σοσιαλισμού στην καθημερινή ιδεολογική και πολιτική πάλη καθώς η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού έρχονται ξανά στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης.

Οι κομμουνιστές της ΚΟΘ εκτίμησαν επίσης: Οι εξελίξεις που ζούμε σήμερα έδωσαν ένα συντριπτικό πλήγμα σε θεωρητικό επίπεδο στις οπορτουνιστικές θεωρίες και πρακτικές περί εξανθρωπισμού του καπιταλισμού μέσω κεντροαριστερών κυβερνήσεων και άλλων ρυθμίσεων. Αποδείχτηκε για πολλοστή φορά ο ρόλος του οπορτουνισμού ως στηρίγματος του συστήματος, φορέα αντικομμουνισμού και διαφθοράς συνειδήσεων. Το καθήκον τώρα - σημειώνεται - είναι να συντριβούν.

Από καλύτερες θέσεις

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε τη δουλειά μας δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να συμβάλουμε ως ΚΟΘ - στο μέτρο των δυνατοτήτων μας - στην υλοποίηση του καθήκοντος που θέτει το 18ο Συνέδριο για τη δυναμική πορεία του Κόμματος. Σ' αυτό βοήθησε η προσπάθεια που κάναμε να αντιμετωπίσουμε στην πράξη το κεντρικό ζήτημα που είχε επισημάνει το 17ο Συνέδριο ως αδυναμία: Την αφομοίωση της στρατηγικής μας, για την ενιαία αντίληψη, για το πώς προωθείται στην πράξη.

Είναι ανάγκη, πατώντας στην κατακτημένη πείρα, να επιμείνουμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα ώστε οι ΚΟΒ και οι ΟΒ να αξιοποιούν πιο δημιουργικά τον «Ρ» στην καθημερινή τους δράση (π.χ., υπάρχουν ΚΟΒ, όπως του Κορδελιού, που μέσα από το πολιτικό άνοιγμα κατέγραψαν - διεύρυναν τον κύκλο των αναγνωστών). Στα πλαίσια των πανελλαδικών εξορμήσεων του «Ρ» με τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο αναδείχτηκαν ως ένα βαθμό οι μεγάλες δυνατότητες που έχει η Οργάνωση (9.000 φύλλα) αν σωστά σχεδιάσουμε τη διακίνηση του καθημερινού και του κυριακάτικου φύλλου.

Για τη δουλειά στο εργατικό κίνημα

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: Στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε τη δουλειά μας συμβάλαμε στην οργάνωση και την κινητοποίηση της εργατικής τάξης, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας σε ταξική κατεύθυνση και σ' ένα βαθμό αντιπαλέψαμε τη ρεφορμιστική και οπορτουνιστική γραμμή. Αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης. Γενικά την περίοδο αυτή υπήρξε ένα διαρκές άνοιγμα των δυνάμεών μας στους εργαζόμενους, προσανατολισμένο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και κλάδους με μεγάλη σημασία. Εγινε προσπάθεια, πιο τεκμηριωμένα, να αποκαλύψουμε τους στόχους της επίθεσης του κεφαλαίου, τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ - ΕΔΟΘ, να αναδείξουμε την ανάγκη για αντιπαράθεση με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, την πρόταση του Κόμματος. Οι ταξικοί αγώνες έδειξαν ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να συγκρούεται, να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική στο βαθμό που κατακτάει τον ταξικό του προσανατολισμό.

Βήματα έγιναν στην ανάπτυξη των δεσμών και των δυνάμεων του Κόμματος στην εργατική τάξη, καλλιεργήθηκε το έδαφος για τη διεύρυνση των συσπειρώσεων. Κερδίσαμε βήματα στην οργάνωση και στην άνοδο της επιρροής στην εργατική τάξη. Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότεροι εργαζόμενοι και χώροι πλησίασαν την πολιτική του Κόμματος, συσπειρώθηκαν στο ΠΑΜΕ, συστρατεύθηκαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό, με τη μια ή την άλλη μορφή, μαζί μας. Η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στο χώρο δουλειάς αποτελεί βασικό στοιχείο της υποδομής στο εργατικό κίνημα.

Συσπειρώσεις - κοινή δράση με άλλα στρώματα

Η συσπείρωση στα πλαίσια του ΠΑΜΕ στο χώρο των εμφιαλωμένων ποτών έχει σταθεροποιηθεί. Πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία συσπείρωσης γύρω από το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της πόλης. Η συσπείρωση με φορείς της Παιδείας, ταξικά συνδικάτα, δημοτικές παρατάξεις, γονείς, κλπ. που δημιουργήσαμε με αφορμή το άρθρο 16 και τις αναδιαρθρώσεις στα πανεπιστήμια, είχε έντονη δράση και μεγαλύτερη σχετικά διάρκεια. Η παρουσία εκπροσώπων των ταξικών σωματείων στις φοιτητικές συνελεύσεις, καθώς και φοιτητών της Πανσπουδαστικής, σε εργασιακούς χώρους είχε θετική επίδραση. Βήματα τελευταία έγιναν στον τομέα του εμπορίου με τη συνεργασία του ταξικού σωματείου, με το σύλλογο μικρών εμπόρων με βάση το ωράριο. Πήραμε πρωτοβουλίες για κοινές εκδηλώσεις των εργατών με τους αγρότες, χωρίς, όμως, συνέχεια.

Τα μαζικά κινήματα

Εκτενείς αναφορές υπάρχουν στην εισήγηση για τη δουλειά στα άλλα μαζικά κινήματα (φτωχομεσαία αγροτιά, αυτοαπασχολούμενους), ενώ τονίζεται ότι η ισχυροποίηση του Κόμματος συνδέεται αναπόσπαστα με τη δουλειά στη νεολαία, στις γυναίκες, στους μετανάστες.

Ειδικά για τη δουλειά στη νεολαία σημειώνεται ότι στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε τη δουλειά μας κάναμε προσπάθεια να οργανώσουμε καλύτερα την αυτοτελή δράση του Κόμματος σε συντονισμό με την ΚΝΕ, επικεντρώνοντας σε χώρους που ζει, σπουδάζει και δουλεύει η νεολαία. Στόχος μας ήταν να τραβήξουμε τις πλατιές μάζες της νεολαίας στην πολιτική και μαζική πάλη με τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ειδική αναφορά έγινε για τη δουλειά στους μετανάστες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες και βήματα. Ομως, τα όποια βήματα έγιναν, είναι πολύ πίσω σε σχέση με τη σημασία του ζητήματος, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η δουλειά στους μετανάστες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας στην εργατική τάξη της περιοχής και θα πρέπει με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να προωθηθεί σχεδιασμένα, μέχρι το επίπεδο των ΚΟΒ, αναπτύσσοντας πιο έντονη ιδεολογική πολιτική μαζική παρέμβαση τόσο στους χώρους δουλειάς (κύρια κατασκευές) όσο και στη συνοικία.

Για τις ευρωεκλογές

Εκτιμάται ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν οι ευρωεκλογές έναν πρώτο σταθμό ενίσχυσης του Κόμματος. Στόχος μας είναι μέχρι τις ευρωεκλογές να αναπτύξουμε μια πλούσια ιδεολογική-πολιτική παρέμβαση, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αγώνων.

Υπάρχει έδαφος και πρέπει να αντεπιτεθούμε. Μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες να κρίνουν τα πολιτικά κόμματα με κριτήριο τις θέσεις και τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να κερδίσουμε σ' αυτές τις εκλογές εργαζόμενους που δε συμφωνούν σ' όλα μαζί μας, θέλουν όμως να εκφράσουν ανυπακοή, απειθαρχία, την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΕ με βάση τα συμφέροντά τους και την εμπειρία τους. Εμείς, βέβαια, προχωράμε και παραπέρα. Για μας η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι το εφαλτήριο για μια πολιτική ρήξης και ανατροπής. Ως Κόμμα το έχουμε τελείως καθαρό ότι η ΕΕ δε μετασχηματίζεται. Αποδυναμώνεται και ανατρέπεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ