Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του για την κρίση

Motion Team

Ολοι μιλούν για ένα Εθνικό Σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος έχει το αποτελεσματικότερο σχέδιο, με το οποίο ισχυρίζονται ότι θα σώσουν τον ελληνικό λαό. Η πραγματικότητα είναι ότι κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα στο κεφάλαιο, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου το έδωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) με την επιστολή που έστειλε την περασμένη Τρίτη στην κυβέρνηση. Τα κόμματα της άρχουσας τάξης έσπευσαν να το υιοθετήσουν.

Μετά τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, που δίνει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, με τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ, οι βιομήχανοι απαιτούν νέα προνόμια, πάντα στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Το σχέδιό τους θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Νέες επιδοτήσεις - απαλλαγές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές - κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και παρεμβάσεις που επιζητά το μεγάλο κεφαλαίο, στα πλαίσια του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, αποτελούν κεντρική στρατηγική πολιτική επιλογή της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, που υπερασπίζονται τα συμφέροντά του, τη διατήρηση της κερδοφορίας του. Σήμερα μπροστά στην επερχόμενη οικονομική κρίση οι κεφαλαιοκράτες ζητούν επιπλέον μέτρα - κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, ώστε να... εξοβελίσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, απαιτώντας τζάμπα χρήμα για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και κρατικές επιδοτήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα μεροκάματα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Δυο μέρες μετά την επιστολή του ΣΕΒ, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να δεσμευτούν απέναντι στην τάξη τους. Την προηγούμενη Πέμπτη ο Κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό υποσχέθηκε «στήριξη της επιχειρηματικότητας», «προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» και «θωράκιση της απασχόλησης (...) μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις», ό,τι δηλαδή απαίτησε η ντόπια πλουτοκρατία.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κυνικές προτάσεις του ΣΕΒ «χρήσιμες» και «βασικές κατευθύνσεις ανάταξης της ελληνικής οικονομίας»!! Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, σημείωσε: «Είναι χρήσιμες ακριβώς στη διαδικασία που ακολουθούμε από τώρα, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για την έξοδο από αυτή την οικονομική, αλλά και γενικότερη κοινωνική κρίση της χώρας μας»... Η θέση που πήρε ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, αφού από τις 27/1/2009 είχε παρουσιάσει το δικό του «πρόγραμμα εξόδου από την κρίση», στο οποίο συμπεριλάμβανε όλα τα αιτήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ