Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτωπο για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός

*

Την ώρα που τα κόμματα εξουσίας από κοινού με τις δυνάμεις του κεφαλαίου επεξεργάζονται τον τρόπο που θα φορτώσουν τα βάρη της επερχόμενης κρίσης στα λαϊκά στρώματα, αξιοποιώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τη διαχειριστική αντίληψη κομμάτων όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ, οι κομμουνιστές με κεντρικό σύνθημα «Καμιά θυσία για την ολιγαρχία», παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να προετοιμαστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μπόρα που έρχεται. Το μόνο που έχουν να αντιτάξουν οι εργαζόμενοι στη λαίλαπα της κρίσης, είναι ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν τα ψέματα που τους σερβίρουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Η επερχόμενη κρίση δεν είναι εισαγόμενη όπως υποστηρίζει η ΝΔ, ούτε αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι μόνο στο βαθμό που γίνει ξεκάθαρος στους εργαζόμενους ο χαρακτήρας της κρίσης είναι δυνατόν να διαπιστώσουν από μόνοι τους ποιος είναι ο αντίπαλος και από τι πρέπει να προφυλαχτούν, από την πρώτη στιγμή εξήγησε, ανέλυσε και ανέδειξε τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Και απέδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίων και κερδών. Αποδεδειγμένη συνέπεια παρόμοιων κρίσεων δεν είναι άλλη, από τη μεγάλη -και απότομη- χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων. Δηλαδή; Δηλαδή, ακόμα περισσότερες και μαζικές απολύσεις, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ακόμα σφοδρότερη επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με ιδιαίτερα θύματα τις γυναίκες, τις νεότερες ηλικίες, τις ηλικίες εκείνων που είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης κλπ.

Μπροστά στην «αντιλαϊκή συμμαχία» των δυνάμεων του κεφαλαίου και της αντίδρασης, το ΚΚΕ προτείνει την άμεση ενεργοποίηση των πρωτοπόρων λαϊκών και ταξικών δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά. Στόχος της λαϊκής κινητοποίησης θα είναι ταυτόχρονα η αγωνιστική απόκρουση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και οι διεκδικήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό ζήτημα να αποτρέψουν τις απολύσεις και την επέκταση της υποαπασχόλησης που ορέγεται ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστούν αυξήσεις στο μεροκάματο και τους μισθούς τουλάχιστον σε εκείνα τα επίπεδα που θα μπορεί στοιχειωδώς να τα βγάζουν πέρα. Είναι απόλυτα σωστό το αίτημα να μπει φραγμός στη λεηλασία που υπόκεινται τα λαϊκά νοικοκυριά από τα τοκογλυφικά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αλλά ακόμα πιο αναγκαία είναι η διεκδίκηση σύγχρονων προγραμμάτων λαϊκής στέγης. Με την ίδια ακριβώς συλλογιστική, είναι παραπάνω από επίκαιρο το αίτημα της κοινής δράσης των λαϊκών δυνάμεων για την αποτροπή των συνεπειών της κρίσης, ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται -εντείνεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, που, σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα διεκδικήσει την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα αξιώσει ριζικές αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα.

Το ΚΚΕ, από τις αρχές του προηγούμενου φθινοπώρου, με στόχο τη θωράκιση των εργαζομένων ενόψει της κρίσης, κατέθεσε στη Βουλή τρία σχέδια νόμου: 1) Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. 2) Για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. 3) Μέτρα για την προστασία των ανέργων

Το ΚΚΕ παράλληλα, για την ανακούφιση όσων οικονομικά ασθενέστερων, έχει διατυπώσει μια σειρά προτάσεις μεταξύ των οποίων:

  • Τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Το πάγωμα όλων των δανείων που έχουν λάβει οι σημερινοί άνεργοι και όσοι χάνουν τη δουλειά τους.
  • Την κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια.
  • Τη διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην κύρια κατοικία.
  • Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

Παράλληλα, όπως τονίζει το ΚΚΕ, τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη.
  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.
  • Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ