Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε εξέλιξη νέοι ανταγωνισμοί

-Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory». Θα θέλαμε το σχόλιό σας για την άσκηση και αν πιστεύετε ότι συνδέεται με τα όσα προαναφέραμε.

- Οταν ήρθε στην ημερήσια διάταξη η αλλαγή της δομής του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας εμείς, ως Κόμμα, είχαμε πει ότι με την αποδοχή του νέου δόγματος εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Τότε η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην άσκηση επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να γίνει. Γίνεται φανερό ότι η κυριαρχία του ΝΑΤΟ, που στηρίζεται αυτή τη στιγμή στην αποδοχή από μέρους της χώρας μας του Νέου Δόγματος της συμμαχίας, στερεί από την Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αφού αυτά εκχωρούνται στο ΝΑΤΟ. Είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις μονομερείς απαιτήσεις που έχει η Τουρκία απέναντί μας στο Αιγαίο. Είχε σημασία να μην εκχωρηθεί η εθνική μας κυριαρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν αλλάξει και πολύ δύσκολα, φοβάμαι, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση σε μια στιγμή κρίσης να διασφαλίσει αυτό τον έλεγχο με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ θα απαιτήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας στα πλαίσια της συμμαχίας. Επομένως, η Ελλάδα θα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο εναέριο χώρο της μόνο μέχρι τα 6 μίλια και όχι τα 10 μίλια, δεδομένου ότι τον επιχειρησιακό έλεγχο όλης αυτής της περιοχής θα τον έχει το ΝΑΤΟ.

- Το προηγούμενο διάστημα στήθηκε μια ολόκληρη προπαγάνδα περί της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης». Οι τελευταίες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι οι ανταγωνισμοί και υπάρχουν και σε πολλές των περιπτώσεων εντείνονται. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

- Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν προβλήματα που μας έχει κληρονομήσει η ιστορία. Ομως, αυτά στην πορεία και με μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις έχουν πια διευθετηθεί. Εκείνο το οποίο δεν έχει διευθετηθεί είναι η υφαλοκρηπίδα. Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, είναι υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στις δυο χώρες. Από εκεί και πέρα η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια σειρά από ζητήματα, προέρχεται από τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, μέσα στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων, επιδιώκουν να ασκήσουν ένα ρόλο μεσαίας δύναμης και την προσπάθειά τους αυτή θέλουν να τη στηρίξουν στην εύνοια των ΗΠΑ. Ετσι προκύπτει ένας νέος ανταγωνισμός ανάμεσα στα δυο κράτη, για το ποιο θα μπορέσει να κερδίσει πόντους και να επιβληθεί η δική του παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γεννάει νέους ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκεται και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και παράγοντες ανταγωνίζονται στον ίδιο χώρο και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Ολα αυτά τα νέα δεδομένα έχουν περιπλέξει περισσότερο τα ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μας με την Τουρκία και αν κανένας δεν τα συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει μια σειρά από τακτικές κινήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με διεκδικήσεις που προβάλλει.

-Η ελληνική κυβέρνηση όμως υπεραμύνεται της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

- Θεωρώ ότι το κλίμα αυτό της ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας είναι τεχνητό και δε βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα από τουρκικής πλευράς ως ανταπόκριση μιας σειράς κινήσεων καλής θέλησης, ουσιαστικά υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Είχαμε την υπογραφή της Συμφωνίας της Μαδρίτης, τη Συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά κίνηση της Τουρκίας, που να δείχνει ότι είναι διατεθειμένη κάπου να αναζητήσει μια λύση, εγκαταλείποντας ορισμένες θέσεις, δεν είδαμε. Και αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να φέρει ξανά σε αδιέξοδο τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να δημιουργήσει εντάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ