Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζόζεφ Εστράντα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κατηγορία δωροδοκίας από τη «βιομηχανία» των παράνομων στοιχημάτων που βαρύνει τον Πρόεδρο Τζόζεφ Εστράντα μοιάζει ικανή να σαρώσει το πολιτικό σκηνικό των Φιλιππίνων.

Οσο κι αν τα στελέχη της κυβέρνησής του προσπαθούν να διαψεύσουν τις κατηγορίες, όσο κι αν η Γερουσία τον υποστηρίζει, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί να «βελτιώσει την εικόνα του» κάνοντας επισκέψεις σε φτωχογειτονιές τις τελευταίες μέρες, γεγονός είναι πως η κατάσταση, ώρα με την ώρα, επιδεινώνεται σε βάρος του.

Την Παρασκευή, αναφέρουν αγγλόφωνες εφημερίδες των Φιλιππίνων - π.χ. « Philippine Daily Inquirer»- η Παγκόσμια Τράπεζα κάρφωσε μερικές ακόμη... πρόκες σε αυτό που μοιάζει σαν φέρετρο της πολιτικής καριέρας τού άλλοτε δημοφιλούς ηθοποιού: το σκάνδαλο, ανέφερε, «αδυνατίζει την προεδρία». Ταυτόχρονα, η « Standard & Poor's» υποβάθμιζε την εκτίμηση της κατάστασης της φιλιππινέζικης οικονομίας από «σταθερή» σε «κακή» σε μακροοικονομικό επίπεδο. Οι οργανισμοί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κατεστημένου καλούν, εμμέσως πλην σαφώς, τον Εστράντα να παραιτηθεί. Ενώ ένας (πρώην) κορυφαίος σύμμαχός του ζητά άμεση διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία: αφ' ενός μιλά για «συνωμοσία» των αντιπάλων του, αφ' ετέρου διερευνά την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το στρατό για να προκαλέσει ταραχές και εν συνεχεία να αναφανεί ως... εγγυητής σταθερότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ (20/10) της Philipine Star. Το αν ο στρατός θα σταθεί πλάι του θα κρίνει πολλά. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Εστράντα ευνόησε τους στρατηγούς επιτρέποντάς τους να αρχίσουν πόλεμο στο Μιντανάο, αλλά σήμερα οι προθέσεις τους είναι άδηλες.

Το κρίσιμα ερωτήματα είναι δύο: (α) αν ο Εστράντα θα φύγει ειρηνικά ή όχι και (β) αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε αλλαγή υπέρ του λαού των Φιλιππίνων ή απλώς θα σημάνει την άνοδο ενός άλλου χρυσοκανθάρου στην εξουσία...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ