Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Βήμα κλιμάκωσης μπροστά στην απεργία

Αισιόδοξα μηνύματα για την ισχυροποίηση του ταξικού μετώπου πάλης από τις χτεσινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Πολλοί μετανάστες έκαναν το βήμα και διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ, όπως στο Ηράκλειο (φωτ.)
Πολλοί μετανάστες έκαναν το βήμα και διαδήλωσαν χτες με το ΠΑΜΕ, όπως στο Ηράκλειο (φωτ.)
Στα αγωνιστικά ραντεβού που είχαν με το ΠΑΜΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μετέφεραν τη μάχη που δίνουν καθημερινά ενάντια στα αντεργατικά σχέδια και μέτρα (απολύσεις, διαθεσιμότητες, «λουκέτα») εργάτες κι εργάτριες από όλη τη χώρα. Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κατασκευές, αλλά και σπουδαστών ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά. Στο Κιλκίς και τα Νέα Μουδανιά, μαζική ήταν η παρουσία των οικονομικών μεταναστών. Στην Καβάλα, μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τη ΒΦΛ, αλλά και μουσικοί, ενώ στην Αλεξανδρούπολη ξεχώρισε η συμμετοχή των οικοδόμων και των εργαζομένων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Κατερίνη, Νάουσα, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Βέροια και Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Κομοτηνή.

Στα Γιάννενα, εργαζόμενοι διαφόρων ηλικιών διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες». Εκεί βρέθηκαν οι εργαζόμενοι του «ΚΑΡΥΠΙΔΗ», που με έναν ακόμα πολυήμερο αγώνα κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικό μέρος των δεδουλευμένων τους. Την ανάγκη κοινής δράσης εργατών - αυτοαπασχολουμένων ανέδειξε το «παρών» που έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ του νομού. Συλλαλητήρια έγιναν σε Κέρκυρα και Αγρίνιο, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ». Στην Αρτα, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στον αγωνιστικό ρυθμό που έδωσαν οι σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα
Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι έκαναν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Στην κινητοποίηση της Λαμίας, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, υπογραμμίστηκε ότι η ένταση της επιθετικότητας των εργοδοτών και η ένταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Στην Αμφισσα, το κάλεσμα αντίστασης στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, που απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις, μετέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας Γιώργος Ιωσηφίδης, από την πλατεία Λαού. Στη συγκέντρωση που έγινε στη Θήβα, στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Λάμπρος Παυλόπουλος, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ και στη Λιβαδειά, παρά τη βροχή, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο

«Με κλαδική οργάνωση και ταξική ενότητα απαντάμε στα μονοπώλια», σημείωνε το πανό της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων που συμμετείχε στην κινητοποίηση που έγινε στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, όπου μεταξύ άλλων πήραν μέρος εργαζόμενοι από τη «Φριγκογκλάς», την «Κόκα Κόλα», το Μέταλλο, τις Κατασκευές, τις Νέες Τεχνολογίες, αλλά και από το Καζίνο του Ρίου, δυναμώνοντας τον αγώνα τους για άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στα Γιάννενα
Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι και φοιτητές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κάνοντας μια στάση μπροστά από το Δημαρχείο όπου ανάρτησαν πανό («ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι υπεύθυνοι για το νέο χαράτσι της στάθμευσης»), αντιδρώντας στην απόφαση της δημοτικής αρχής (ΝΔ) να επιβάλει την ελεγχόμενη στάση στο κέντρο, συνεπικουρούμενη από τις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Στην κινητοποίηση της Σπάρτης μίλησε ο σπουδαστής του ΟΑΕΔ Βασίλης Βρουλίτης και χαιρέτισε εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ. Στην Κόρινθο η κινητοποίηση είχε χαρακτήρα και μαζικής εξόρμησης για την απεργία στις 2 Απρίλη. Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά καταστήματα του Βερόπουλου, όπου έχουν γίνει απολύσεις. Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Πύργο, Τρίπολη και Αργος, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το απόγευμα.

Στο «πόδι» και η νησιωτική Ελλάδα

Με κοινό παρονομαστή τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων εργαζομένων από διάφορους κλάδους δουλειάς, όπου επεκτάθηκε η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση έγινε με τη δυναμική συμμετοχή νέων εργαζομένων από τις κατασκευές, το εμπόριο, αλλά και τα τρόφιμα - ποτά, τον επισιτισμό, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία μεταναστών οικοδόμων από το εργοτάξιο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μάχη για να τους καταβληθούν δεδουλευμένα δύο μηνών.

Στα Χανιά, η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Νέων Καταστημάτων. Κινητοποίηση έγινε και στο Ρέθυμνο, ενώ στο Λασίθι δόθηκαν αγωνιστικά ραντεβού σε δύο πόλεις, Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο. Στη Χίο, οι διαδηλωτές γέμισαν την περιοχή της Απλωταριάς όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, ενώ στην πορεία που ακολούθησε, στην Αγορά, ξεχώρισε η συμμετοχή των νέων, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ναυτεργατών. Με τη συμμετοχή αρκετών μεταναστών εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη Λήμνο, που «έκλεισε» με πορεία μέχρι στο σταθμό των λεωφορείων. Στη Σάμο, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν διασχίζοντας το εμπορικό κέντρο στο Καρλόβασι, ενώ τη βροχή αψήφησαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και στη Μυτιλήνη. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς ακολούθησε πορεία μέσα στην Αγορά.

Στην Κω, η συσπείρωση νέων δυνάμεων από το χώρο του Τουρισμού επιβεβαίωσε την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η δράση των ταξικών δυνάμεων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Κυριακή, στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τη συγκρότηση τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη Ρόδο, η κινητοποίηση κατέληξε στην Περιφέρεια με την παρουσία νεαρών εργαζομένων, αποτελώντας και εκεί την κορύφωση μιας προσπάθειας να φτάσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε νέους χώρους, όπως οι πρώην επιχειρήσεις του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ