Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πάγκαλος = ΠΑΣΟΚ

«Γιατί εκλεπτυσμένος; Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής...» (Θόδωρος Πάγκαλος, «Αυριανή», 1/1/1989)
«Γιατί εκλεπτυσμένος; Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής...» (Θόδωρος Πάγκαλος, «Αυριανή», 1/1/1989)
Η συνέπεια του Πάγκαλου απέναντι στην Ιστορία της παράταξής του είναι δεδομένη.

Τα όσα ξεστόμισε τελευταία το στόμα του για το ΚΚΕ, ειπώθηκαν ανήμερα της δολοφονίας του Μπελογιάννη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε επί των ημερών του «κεντρώου» (άμα τε και «κεντροαριστερού») Πλαστήρα. «Κεντρώος» (μέχρι βαθμού... λαοκρατίας) ήταν και ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός που έδωσε την εντολή για την εκτέλεση των διαδηλωτών το Δεκέμβρη του '44. Ομοίως «κεντρώος» ήταν και ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάξιμου, όταν και άνοιξε ο «Παρθενώνας» της Μακρονήσου. Και τι να πει φυσικά κανείς για τον άλλο Βενιζέλο, τον «εθνάρχη», με το γνωστό του «Ιδιώνυμο».

*

Πέραν του παραταξιακού, στο στενά κομματικό σκέλος που αφορά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, εδώ δεν είναι η πρώτη φορά που μοιράζονται ρόλοι.

Μεταξύ των άλλων, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει και ο ρόλος του σημαιοφόρου του αντικομμουνισμού. Αυτόν το ρόλο τη δεκαετία του '80 τον είχε αναλάβει ο μακαρίτης Κουτσόγιωργας. Τη σκυτάλη παρέλαβε τη δεκαετία του '90 ο επίσης μακαρίτης Γιαννόπουλος. Επομένως, ο Πάγκαλος δεν έρχεται καν δεύτερος. Τρίτος και καταϊδρωμένος έρχεται.

*

Το κωμικό στην περίπτωση του Πάγκαλου είναι ο ισχυρισμός του πως το ΚΚΕ επιδιώκει να τον ...λογοκρίνει. Είναι πραγματικά αστείο να απευθύνει τέτοια κατηγορία στο ΚΚΕ ο ίδιος άνθρωπος που για να υπερασπιστεί το νόμο της ΝΔ (!) για τα Πανεπιστήμια δήλωσε (στις 13/3/2007) ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας!

*

Οι αιτιάσεις του Πάγκαλου μπας και τον «φιμώσει» το ΚΚΕ είναι παντελώς αβάσιμες. Αδίκως ανησυχεί. Το ΚΚΕ - αντιθέτως - επιθυμεί να μιλάει ο Πάγκαλος όσο μπορεί περισσότερο. Δυο και τρεις φορές την ημέρα, αν γίνεται. Εκτός των άλλων, σε εποχές καταχνιάς, ποιος μπορεί να αρνηθεί στιγμές θυμηδίας (έστω και αυτού του είδους τη θυμηδία που προκαλεί ο Πάγκαλος).

Εκείνο που ζήτησε το ΚΚΕ ήταν μια διευκρίνιση: Αν η μετεμφυλιακού τύπου αντικουκουεδίλα που εκπέμπει ο Πάγκαλος απηχεί και τις επίσημες θέσεις της νυν ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Καμία λογοκρισία. Απλώς διευκρίνιση. Η οποία και δόθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις πλειάδας ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αρχής γενομένης από τον εκπρόσωπο του κόμματος μέχρι τους Σηφουνάκη και Βάσω Παπανδρέου. Το πράγμα, συνεπώς, διευκρινίστηκε. Ο Πάγκαλος πρωταγωνιστεί σε μια διαδρομή που έχει υποβολέα: Την εκάστοτε ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάγκαλος υπηρετεί με συνέπεια, τόσο την παράταξή του, όσο και την τακτική του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ.

Από δω και πέρα, ο λαϊκός κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ ας τους κρίνει.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ