Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
«Πακέτα» στο κεφάλαιο

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 20 ηγέτες θέτουν έξι στόχους: «Ι) Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. ΙΙ) Την εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της ροής δανεισμού. ΙΙΙ) την ενδυνάμωση των κανόνων λειτουργίας και εποπτείας της οικονομίας. ΙV) Την αναμόρφωση και την ενίσχυση των διεθνών οικονομικών θεσμών για την έξοδο από την παρούσα κρίση και την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων. V) Ωθηση στο διεθνές εμπόριο και στις επενδύσεις απορρίπτοντας τον προστατευτισμό. VI) Η ανάκαμψη να είναι "πράσινη", δίκαιη και βιώσιμη». Απ' όλα αυτά φαίνεται καθαρά η ενίσχυση του κεφαλαίου και η προσπάθεια χειραγώγησης ότι δήθεν αυτό που οφελεί το κεφάλαιο οφελεί και τους εγραζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η «πράσινη οικονομία» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διέξοδος για τους καπιταλιστές και όχι βέβαια δήθεν ευαισθησία για το περιβάλλον. Αναλυτικά, για την επίτευξη αυτών των στόχων ορίζεται στην απόφαση ότι :

  • Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αυξηθούν σε δύο φάσεις κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπροσθέτως, προβλέπεται η χορήγηση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την «πιστωτική διευκόλυνση» (καθορίζεται δε, ότι θα είναι στο πλαίσιο του ειδικού τεχνητού αποθεματικού νομίσματος SDR*) όλων των μελών.
  • Παρέχονται από το ΔΝΤ 250 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να δοθεί ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Ζητείται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές να παρέχουν κάθε διευκόλυνση και ευελιξία για ενίσχυση της ρευστότητας και ενίσχυση του εμπορίου.
  • Δημιουργείται νέο Συμβούλιο Οικονομικής Σταθερότητας (financial stability board) το οποίο θα διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και του ΔΝΤ και θα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για το οικονομικό σύστημα.
  • Υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.
  • Θα υπάρξουν αυστηρότατες ρυθμίσεις που θα διέπουν τη λειτουργία των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge funds).
  • Οι «φορολογικοί παράδεισοι» που δε θα συνεργάζονται στο μέλλον με τις Αρχές των άλλων χωρών θα καταγράφονται σε «μαύρη λίστα» και θα υφίστανται κυρώσεις. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.

Την επομένη της ολοκλήρωσης της Συνόδου ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο λίστες με τους «φορολογικούς παράδεισους» ώστε να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που δε συνεργάζονται. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνονται τα κράτη εκείνα τα οποία ποτέ δε δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα διεθνή κριτήρια, και είναι η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες.

Η δεύτερη λίστα, αποκαλούμενη «γκρίζα λίστα», περιλαμβάνει τριάντα οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή, οι οποίες δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, αλλά δεν έχουν «ουσιωδώς» υλοποιήσει τις προτάσεις του Οργανισμού, εργαλείου του διεθνούς κεφαλαίου.

  • Θα επιβληθούν διεθνή λογιστικά πρότυπα και θα τεθούν σε εφαρμογή ρυθμιστικοί κανονισμοί για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων
  • Υπήρξε συμφωνία για την από κοινού προσέγγιση για την αντιμετώπιση των «τοξικών» τραπεζικών προϊόντων.
  • Παρέχονται στις πιο φτωχές χώρες 6 δισ. δολάρια μέσω της συμφωνηθείσης από το ΔΝΤ πώλησης χρυσού και προβλέπεται η χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες μέσω των διεθνών αναπτυξιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Η G20 θα καταγγέλλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κάθε ενέργεια που θα παρακωλύει τη παγκόσμια ροή κεφαλαίων ενώ ο ΠΟΕ θα παρακολουθεί και θα καταγράφει σε τριμηνιαίες εκθέσεις την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται.

* Special Drawing Rights (SDR - ειδικά αναληπτικά δικαιώματα) το αποθεματικό νόμισμα που δημιουργήσε το ΔΝΤ το 1968 ως μορφή πιστωτικής διευκόλυνσης προς τα κράτη μέλη, υπογραμμίζοντας ότι το δολάριο κάποια στιγμή θα βρει αντικαταστάτη στη θέση της κύριας νομισματικής μονάδας του πλανήτη. Αποκλήθηκαν «ο χάρτινος χρυσός» και αποτελούνται από δέσμη ή «καλάθι» νομισμάτων από το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ - παλιότερα το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο - τη βρετανική στερλίνα και το γιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ