Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προς κυβέρνηση τεχνοκρατών

ΠΡΑΓΑ.--

Συμφωνία με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό υπερκομματικής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Τσεχία σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη, επιδιώκει όπως διαφάνηκε μέσα στην βδομάδα, το κυβερνών κόμμα (ODS), σύμφωνα με δηλώσεις του παραιτηθέντα πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Ο ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε: «είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια υπερκομματική κυβέρνηση με την υποστήριξη όλων των δημοκρατικών κομμάτων», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δεν χρειάζεται να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Νωρίτερα, την ίδια άποψη διατύπωσε και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γίρι Παρούμπεκ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σύντομα τα κόμματα θα έχουν συμφωνήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Τσεχία στις πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου. Την ίδια θέση υποστηρίζει και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας).

Υπενθυμίζεται ότι ο Τοπολάνεκ υπέβαλε την παραίτησή του στις 26 Μάρτη μετά την καταψήφιση της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Κάτω Βουλή, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι να οριστεί νέος πρωθυπουργός από τον Τσέχο Πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους. Ο Τοπολάνεκ είναι ο προεδρεύων της ΕΕ (ως τον Ιούνη είναι στη προεδρία η Τσεχία) και βέβαια πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ