Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το κερασάκι της άθλιας τούρτας

Αν ζούσε ο μπαρμπα-Γιάννης ο Σκαρίμπας, σίγουρα θα ήταν ο πρώτος που θα έκανε μήνυση στη νεοσύστατη ομάδα ΔΕΛΤΑ. Και δίκιο θα είχε ο άνθρωπος! Με τα δόντια κρατιέμαι και εγώ. Δεν είναι εικόνα αυτή για αστυνομία. Μιλάμε για αθλιότητα. Βρισκόμουν στην πλατεία Μοναστηρακίου, ξέρετε αυτή την πλατεία που, αφού για δεκάδες χρόνια ήταν γιαπί, τώρα, στο πλαίσιο του γενικού καλλωπισμού, έγινε μια πλακόστρωτη ασχήμια, όπως ακριβώς η Ομόνοια, και χωρίς να ξέρω τι ακριβώς βλέπω, τους είδα. Τους είδα και έγινα Τούρκος, και να με συγχωρούν οι γείτονες, οι οποίοι, όπως μαθαίνω, δημοτικές εκλογές κάνουν και σφάζονται. Σκέψου τι θα γίνει στις βουλευτικές!

Ομως, πριν πάω στους Δελτάδες θέλω να μιλήσω πρώτα για την πλατεία, αφού το έφερε η κουβέντα. Ασε που μιλώντας για την πλατεία είναι, τελικά, σα να μιλάς για τη ΔΕΛΤΑ. Είσαι μέσα στο θέμα! Και τα δυο παρουσιάζουν την ίδια αισχρή αισθητική. Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι που οδηγούν σε αυτή, μοιάζουν σα να έπεσαν από εχθρικό αεροπλάνο, το οποίο είχε κρυφή αποστολή να βομβαρδίσει την πόλη. Για την ακρίβεια, να βομβαρδίσει ένα από τα πιο τουριστικά (βιτρίνα) σημεία της πόλης. Ανακατωμένα τραπέζια, ανακατωμένοι γύροι, σκονισμένα σουβλάκια, λίγδες, βρωμιά. Και μέσα σε όλη αυτή την ασχήμια να ΄σου και οι Δελτάδες. Ενα άθλιο τσούρμο, άθλιων μηχανόβιων.

Το θέμα το πολιτικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» το έχουν εξηγήσει και δεν θα ασχοληθώ μαζί του. Παρότι ξέρω πως αυτό είναι το κύριο. Γιατί πες, πως όλοι ετούτοι ήταν όμορφοι, τα μηχανάκια αξιοπρεπή, όπως ταιριάζει σε κρατικά όργανα, θα άλλαζε το πράγμα; Οχι, βέβαια! Ομως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το αισθητικό ζήτημα. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, η ασχήμια όταν εκπηγάζει από το κράτος, είναι και αυτή μια μορφή κρατικής τρομοκρατίας.

Γιατί να σας το κρύψω. Οταν τους είδα για πρώτη φορά να σκάνε μύτη από το σταθμό του Θησείου και να βγαίνουν στην Ερμού και να έρχονται προς το μέρος μου (ήμουν κοντά στην βρώμικη πλατεία Μοναστηρακίου περιμένοντας το λεωφορείο να με πάει σπίτι μου), το πρώτο που ένοιωσα ήταν φόβος. Είπα: «τι είναι ετούτοι, θεέ μου». Η πρώτη εικόνα που σχημάτισα είναι πως έχω να κάνω με άτακτα σώματα. Ξέρετε αυτούς τους easy rider με τα πέτσινα ρούχα και τις αλυσίδες των αμερικάνικων καλτ ταινιών που από όπου πέρναγαν άφηναν πίσω τους σκόνη και πτώματα.

Για να πω την αλήθεια εκείνο που με τρόμαξε, δεν ήταν η αγριότητα της εμφάνισης. Η πόλη μας είναι γεμάτη από άγριες εικόνες. Παντού όπου περνάς, περνάς ανάμεσα σε οπλοπολυβόλα, σε κλούβες και σε οπλισμένους μέχρι τα δόντια αστυνομικούς. Εκείνο που με τρόμαξε ήταν κάτι ακόμα χειρότερο. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ έδενε τόσο πολύ με το γύρω τοπίο. Με τα γύρω σκονισμένα σουβλάκια, με τα σκόρπια σπασμένα τραπέζια, με τις πατημένες τσίχλες. Δεν ξεχώριζε. Πώς έχουν ενσωματωθεί όλα αυτά τα παιδιά της Αφρικής με τα άσπρα πανέρια και τα έχουμε συνηθίσει; Μπορείς να σκεφτείς γωνία της Αθήνας χωρίς αυτά; `Η χωρίς τους παπατζήδες; `Η χωρίς τους πορτοφολάδες; Ε, λοιπόν, να η καινούρια ατραξιόν. Τα δεκάδες άθλια μηχανάκια με τους εκατοντάδες ντυμένους αποκριάτικα αστυνομικούς. Θα κάνεις να περάσεις το δρόμο και θα τραβιέσαι γρήγορα στην άκρη, γιατί θα περνάνε οι Δελτάδες! Θα γίνουν και αυτοί ένα με την πόλη. Μια ακόμα απειλή!

Να γιατί σκέφτηκα τον μπαρμπα-Γιάννη το Σκαρίμπα. Αυτός ο όμορφος γέροντας στα ζητήματα της αισθητικής, δεν έβαζε νερό στο κρασί του. Αν ζούσε σήμερα στην Αθήνα, θα τους είχε τρελάνει στις μηνύσεις. Δεν είναι πόλη αυτή που ζούμε. Σκουπίδια, παντού σκουπίδια. Παντού πεζοδρόμια γεμάτα μπάζα. Δρόμοι πληγωμένοι από «έργα» που αρχίζουν και ύστερα εγκαταλείπονται. Παντού οπλοπολυβόλα και αστυνομικοί οπλισμένοι σαν αστακοί. Παντού παπατζήδες και κλεφτοκοτάδες. Παντού τσίχλες πατημένες. Παντού βρώμα και δυσωδία!

Και μέσα σε όλη αυτή την ασχήμια, να και το κερασάκι της άθλιας τούρτας. Η καινούρια ατραξιόν της πόλης. Οι Δελτάδες!

***

Από το «Ρ»:

Αγαπημένε μας Νίκο

Οταν έστελνες αυτό το κείμενο, κανείς μας δεν πίστευε πως την ώρα που θα κλείναμε τις σελίδες αυτές, θα έφτανε στην εφημερίδα το μαντάτο πως δε θα μας ξαναγράψεις άλλη φορά. Μα τα γραφτά που αφήνει καθένας, μένουν για πάντα. Και πιο ζωντανά είναι τα γραφτά αυτών που τα βάζουν στον αγώνα για να αλλάξει αυτή η ζωή, αυτή η κοινωνία, σαν τα δικά σου. Αυτό ήθελες. Γι' αυτό θα είσαι πάντα μαζί μας.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ