Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Καθοριστικές συνομιλίες ενόψει εξελίξεων

Η αξιολόγηση των νέων δεδομένων, όπως οι πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για «λύση» του Κυπριακού ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα και αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ)--

Σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα έχει σήμερα και αύριο στη Λευκωσία ο Κ. Καραμανλής ενόψει εξελίξεων που δρομολογούνται για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια στιγμή που «πυκνώνουν» οι εξελίξεις και οι πιέσεις για μια «λύση» του Κυπριακού από ΗΠΑ και ΕΕ καθώς τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία όμως αρνείται τόσο να αναγνωρίσει έστω και έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ πιέζει για μια λύση που θα νεκρανασταίνει το «σχέδιο Ανάν». Δεν είναι τυχαίο ότι η Χ. Κλίντον έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ εμφανίζεται και η Σουηδία που θα βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, όπως οι πιέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η έμμεση, έστω, εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στις διμερείς διαπραγματεύσεις, να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να χαράξουν μια κοινή τακτική για τους επόμενους μήνες.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως είναι αναμενόμενο, θα εκφράσει για ακόμα μια φορά τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δ. Χριστόφιας, αλλά την ίδια στιγμή θα επιμείνει στη μέχρι τώρα αδιέξοδη πολιτική του στα Ευρωτουρκικά, καθώς επιχειρεί να βάλει τη χώρα πιο βαθιά στην ατζέντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, κινούμενος στην επικίνδυνη τακτική του ανταγωνισμού με την Τουρκία για το ποιος θα είναι πιο χρήσιμος και πρόθυμος σύμμαχος στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Δεν είναι τυχαίο, από την άποψη αυτή, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να προσαρμόσει στα μέτρα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) την παραμονή της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής δε διστάζει να ισχυριστεί ότι «οι παραινέσεις του προέδρου των ΗΠΑ προς την Αγκυρα, προκειμένου αυτή να επιτύχει τον ευρωπαϊκό της στόχο, συνιστούν παραινέσεις προσαρμογής της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές επιταγές, πράγμα που θα αποβεί προς όφελος των κρατών - μελών της ΕΕ και πρωτίστως της Ελλάδας». Υπερασπίζεται την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης στα Ευρωτουρκικά, που συνοψίζεται στη φράση «πλήρης προσαρμογή πλήρης ένταξη», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «το 2009 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». Στο ερώτημα ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με δεδομένο ότι Γαλλία και Γερμανία τάσσονται υπέρ μιας ειδικής σχέσης με την Τουρκία και όχι πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής ρίχνει το μπαλάκι στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι μόνο αυτή μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο «δίλημμα» αυτό. Παράλληλα, ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αγκυρα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν λευκές επιταγές», επισημαίνοντας ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περιλαμβάνεται «η ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση». Επίσης ζητά απτές αποδείξεις για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σημειώνοντας ότι «η συνέχιση και η ένταση των απαράδεκτων προκλήσεων στο Αιγαίο δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, δεν είναι βήματα μπροστά, το αντίθετο».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κύπριο πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι «είναι μια ευκαιρία για να εκφραστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αμετακίνητη συμπαράσταση και αρωγή της Ελλάδας στον αγώνα για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας τριάντα πέντε χρόνων». Εκτιμά ότι στις διμερείς διαπραγματεύσεις έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς και ειδικά της Τουρκίας. «Σε κάθε περίπτωση, συμμεριζόμαστε την άποψη του Προέδρου Χριστόφια ότι, παρά τις δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν, χωρίς την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζει.

Δ. Χριστόφιας: Δημιουργική συνάντηση

Από την πλευρά του ο Δ. Χριστόφιας σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, επιστρέφοντας από τη χτεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, είπε ότι θα καλωσορίσει «εγκάρδια» τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εγκάρδιες και αδελφικές συνομιλίες και πάνω στις εξελίξεις στο Κυπριακό και πάνω στις διμερείς μας σχέσεις και σε ό,τι αφορά το συντονισμό μας στο διεθνή χώρο», πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι και αυτή η επίσκεψη θα αποβεί δημιουργική στην παραπέρα ανάπτυξη και εμβάθυνση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χτες, θα έχει σήμερα το μεσημέρι κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Δ. Χριστόφια, θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων). Αύριο το πρωί ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις θέσεις του για το Κυπριακό στην Κυπριακή Βουλή, ενώ θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ