Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις διεξόδου για τον κλάδο της γούνας

Συνέντευξη της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Η συγκέντρωση παραγωγής και κεφαλαίων, ο έλεγχος του κλάδου από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες και η εξόντωση των εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων γουνοποιών, οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κάτεργά τους, δεν είναι μονόδρομος. Είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της απελευθέρωσης των αγορών, την οποία ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, πολιτικής που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για ανάπτυξη του κλάδου της γούνας μέσα από τη δημιουργία κρατικού φορέα, αλλά και οι θέσεις του για άμεσα μέτρα στήριξης των μικρών γουνοποιών και γουνεργατών.

Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τις Κομματικές Οργανώσεις Σιάτιστας και Καστοριάς. Τις θέσεις παρουσίασε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σήμερα η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 50%. Οι μικρογουνοποιοί και οικοτέχνες οδηγούνται σε αφανισμό. Χιλιάδες γουνεργάτες δουλεύουν χρόνια ολόκληρα χωρίς ασφάλιση, πληρώνονται με τα χαμηλότερα μεροκάματα στην Ελλάδα με 20-25 ευρώ, με την ανοχή και διευκόλυνση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι δυνατή η εξυγίανση και η ανάπτυξη του κλάδου της γούνας, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, να δώσει δουλειά και εισόδημα αντίστοιχο των σύγχρονων αναγκών για την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου.

Για τους γουνοποιούς προτείνει: Ενταξη στο σύστημα χρηματοδοτήσεων - επιχορηγήσεων των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Χαμηλά, επιδοτούμενα επιτόκια. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα. Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στα σημερινά επίπεδα για όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακροχρόνιες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων κατά 10%.

Για τους γουνεργάτες προτείνει: Αύξηση του ημερομισθίου, εφαρμογή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρη ασφάλιση του συνόλου των γουνεργατών. Χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως βαριού και ανθυγιεινού. Μέτρα στήριξης των ανέργων με επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι μαζί, γουνοποιοί και γουνεργάτες, πρέπει να παλέψουν και να διεκδικήσουν την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων. Τους καλεί, παράλληλα, με τον αγώνα τους, να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύσταση κρατικού φορέα γούνας, που να διαμορφώνει συνολικά την πολιτική για τη γούνα, με κεντρικό σχεδιασμό και πλήρη καθετοποίηση, που να μεριμνά για την παραγωγή ή την προμήθεια πρώτης ύλης, την παραγωγή του προϊόντος και τη διάθεσή του, να εγγυάται τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Να στηρίζει ολόπλευρα τη δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων, να ενθαρρύνει τη συνεταιριστικοποίησή τους, με εθελοντική ισότιμη συμμετοχή φυσικών προσώπων και όχι για συνένωση κεφαλαίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η χαριστική βολή... (2005-08-19 00:00:00.0)
Μπορεί να υπάρξει μόνιμη λύση (2001-06-27 00:00:00.0)
Σήμερα το συλλαλητήριο στη Σιάτιστα (2001-06-22 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2000-09-30 00:00:00.0)
Οι εννιά στους δέκα άνεργοι! (1999-12-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τον κλάδο της γουνοποιίας (1999-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ