Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ζήτω το έθνος!

Λοιπόν, εγώ δε βλέπω με κακό μάτι - και σας συνιστώ να μην τα βλέπετε και εσείς- τα εισοδήματα των αστών πολιτικών, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων! Γιατί δεν είναι απλώς χρήματα..., είναι τρανές αποδείξεις, είναι ένας ύμνος στον καπιταλισμό, ένας διθύραμβος στην ελεύθερη αγορά, μια πανδαισία μουσικής και χρωμάτων, μια ελεγεία στο δυτικό κόσμο!

Γιατί, άνθρωποι άχρηστοι, άνθρωποι ατάλαντοι, άνθρωποι που δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, βρίσκονται να δηλώνουν εισοδήματα να σου φεύγει η σκούφια. Είναι αυτό ένα θαύμα ή δεν είναι; Παρακαλώ, λοιπόν, μπολσεβίκοι, γονατίστε μπροστά στο άγαλμα της ελευθερίας και δοξάστε αυτούς τους ανθρώπους. Τους άξιους, που με ένα νεύμα τους η αδύνατη δραχμή μετατρέπεται σε δολάριο και το δολάριο σε χρυσό. Και το χρυσό στη συνέχεια σε αγροκτήματα, σε εργοστάσια, σε κτίρια, σε πλοία, σε μετοχές, σε ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου.

Αντί, λοιπόν, να γκρινιάζετε και να μεμψιμοιρείτε, θα πρέπει να απαιτήσετε να στηθούνε αγάλματα σε αυτούς τους ανθρώπους. Να γεμίσουν οι κεντρικές λεωφόροι της πόλης με προτομές και με ολόσωμα. Αλλους σε στάσεις αγόρευσης, άλλους καβάλα σε άλογα και άλλους ανεβασμένους σε κατάρτια να ξεσκίζουν τις σημαίες του χρηματιστηρίου και της διαπλοκής. Και όλοι, βέβαια, καμωμένοι από φυσικό γρανίτη και σε φυσικό μέγεθος για να φαντάζουν... (Μην παραλείψετε, παρακαλώ, και τον «πονηρό» φωτισμό, για να λαμπρύνουν με την παρουσία τους και τη νύχτα την πόλη μας).

Κακόπιστοι και ζηλιάρηδες, ετούτοι οι άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι. Είναι δείγματα και παραδείγματα. Γιατί, παρότι τρέχουν τα εκατομμύρια από τα παντζάκια τους, παρότι θα μπορούσανε να ξοδεύουν τις μέρες τους στις Μπαχάμες και ακόμα παραπέρα, ετούτοι εδώ: Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας γωνία. Στο έργο. Να νομοθετούν για το καλό μας. Να πασχίζουνε για το μέλλον μας. Να ξεσκεπάζουν τις απάτες, τις συνδιαλλαγές, τα άνομα συμφέροντα! Να αποκαλύπτουν και να αποκαλύπτονται. Να αλληλοκαταγγέλλονται και να αλληλοβρίζονται.

Γιατί, κόκκινοι διάολοι, δε βλέπετε το θετικό της υπόθεσης; Εχει κανένα λόγο να σε πουλήσει αυτός που είναι φουσκωμένα τα ταμεία του; Που ό,τι ζητήσει η ψυχή του το έχει; Θα καταδεχτεί ποτέ αυτός να σου πάρει τη σύνταξη, τη μπουκιά από το στόμα; Θα μαλώσεις ποτέ μαζί του για τη σειρά στα λεωφορεία; Θα τον βρεις ποτέ αυτόν μπροστά σου στις ουρές των ταμείων ανεργίας; Υπάρχει περίπτωση αυτός ποτέ να ρίξει το μεροκάματο, να γίνει απεργοσπάστης; Να πιάσει το δικό σου ράντσο στους διαδρόμους των νοσοκομείων;

Οχι, βέβαια. Αυτός είναι μακριά απ' όλα αυτά. Πέρα, μακριά. Στο απυρόβλητο! Στου διαόλου τη μάνα και τον πατέρα. Πέρα, σας λέω! Καταδικασμένος να ζει απομονωμένος στα άθλια τετραγωνικά του και στις περιφραγμένες βίλες του. Παριστάνοντας τον γαλήνιο και τον ευτυχισμένο ενώ δεν είναι. Αναγκασμένος να ζει ερωτευμένος με τις παχιές αγελάδες του και τις παχιές μετοχές του. Ποτέ, αυτός δε θα νιώσει τη χαρά της γειτονιάς, που νιώθουμε εμείς. Δε θα ξυπνήσει δίπλα απ' τις γραμμές του τρένου, στα υπόγεια και μέσα στα χαμόσπιτα και στα κοντέινερς που ξυπνάμε εμείς. Δε θα ακούσει το ευτυχισμένο κλάμα, τα παιδιά του να γκρινιάζουν μελανιασμένα από τις ελλείψεις και την πείνα, όπως κάνουνε τα δικά μας παιδιά. Ποτέ αυτός δε θα νιώσει τη θαλπωρή της σόμπας και της ανασφάλειας, που νιώθουμε εμείς. Δε θα μυρίσει τη φασουλάδα των διπλανών του. Ποτέ δε θα περιμένει με αγωνία τον επόμενο σεισμό και τις βροχές του χειμώνα. Ζωή είναι αυτή, που ζει αυτός; Σας ρωτάω.

Δεν είναι, βέβαια... Ομως, οδηγούμενος από το χρέος απέναντι στο έθνος διάλεξε συνειδητά το δρόμο της θυσίας. Το δρόμο της στέρησης. Το δρόμο της Σοφοκλέους και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Και οδηγούμενος πάντοτε από το χρέος του, θα πεθάνει σκυμμένος πάνω στα δικά μας προβλήματα. Αγωνιζόμενος μέσα και έξω από τη Βουλή για τη δικαίωση του καπιταλισμού. Του δόγματος: «ο καθένας μπορεί να γίνει Ωνάσης»!

Ζήτω, λοιπόν, η ελεύθερη αγορά. Ζήτω ο καπιταλισμός. Ζήτω οι πολιτικοί, που έχουν λεφτά και δε μας έχουν ανάγκη. Ζήτω τα πολιτικά αδέλφια και τα ξαδέλφια του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη, του Λάτση... και όλων αυτών που δεν κάνουν φορολογικές δηλώσεις. Ζήτω στις ανώνυμες εταιρίες, στα τραστ, τους ομίλους και τα καρτέλ! Ζήτω το Εθνος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αυτά τα τραγούδια είναι αφιερωμένα σε σας...» (2023-08-26 00:00:00.0)
Από του διαόλου τη μάνα (2022-03-19 00:00:00.0)
Συγκέντρωνε όλες τις αρετές μιας κομμουνίστριας (2019-02-12 00:00:00.0)
Ξεπούλημα... (2000-06-08 00:00:00.0)
Σπουδαίο παιδί ο Γιωργάκης (1996-11-30 00:00:00.0)
Καλεί τους εμπόρους να απαντήσουν στον αποπροσανατολισμό (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ