Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης της ζωής των λαϊκών οικογενειών και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Σήμερα μπορεί να βελτιώνεται η ζωή των εργαζομένων και του λαού, ανάλογα με τα επιτεύγματα της εργασίας, της επιστήμης και της τεχνικής. Υπάρχουν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή των εργατικών, των λαϊκών οικογενειών. Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και πάντως τόσος που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύγκριτα υψηλότερη από κάθε άλλη φορά.

Σήμερα, η εργασία για όλους, το 5ήμερο, το 7ωρο, η σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση του μισθού, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, η δωρεάν Παιδεία, Υγεία, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους τομείς, ο Πολιτισμός, οι διακοπές, η προστασία της μητρότητας και των παιδιών, η λαϊκή στέγη κ.ά. μπορούν να επιτευχθούν. Αλλωστε, όλ' αυτά είχαν διασφαλιστεί στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό στην Ευρώπη, παρά τις λαθεμένες επιλογές τους από κάποια στιγμή και μετά που οδήγησαν στην ανατροπή. Αυτά τα κρύβουν τα αστικά επιτελεία, για να μη διαπιστώσουν οι λαοί τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν, αν εμπιστευτούν τη δύναμή τους και οργανωμένα παλέψουν και διεκδικήσουν το δίκιο τους, κόντρα στα μονοπώλια και στην εξουσία τους.

Εμπόδιο για όλα τα παραπάνω είναι τα μονοπώλια, η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετούν, οι κρατικοί και οι άλλοι μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος. Πρώτα πρώτα έχοντας στα χέρια τους τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής - όταν είναι υπερώριμη και επιτακτική ανάγκη αυτά να περάσουν στην ιδιοκτησία και την υπηρεσία της κοινωνίας - και φυσικά ελέγχοντας την εξουσία.

Αντί τα μεγάλα εργοστάσια, οι τράπεζες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος, οι συγκοινωνίες, το εμπόριο, εσωτερικό και εξωτερικό, όλοι οι κλάδοι που έχουν μονοπωληθεί, να βρίσκονται στην ιδιοκτησία και στην υπηρεσία του λαού, να λειτουργούν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό και λαϊκό έλεγχο, ώστε να αξιοποιούν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, βρίσκονται στην ιδιοκτησία των καπιταλιστών και λειτουργούν σε όφελος των κερδών τους. Εδώ βρίσκεται η πηγή των κρίσεων, της ανεργίας και της φτώχειας.

Γι' αυτό η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, τα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό συκοφαντούν με τεράστια ψέματα το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη. Επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, τους εκβιασμούς και τις απειλές κατά του ΚΚΕ και των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων που δε σκύβουν το κεφάλι, προβάλλουν και παλεύουν για το δίκιο του εργάτη, του λαού.

Οσο θα συνεχίζουν τα μονοπώλια να υπάρχουν και να ενισχύονται, οι δικοί τους νόμοι θα κυριαρχούν και όχι το δίκιο και οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Σε κάθε τους βήμα θα γεννούν ανεργία, φτώχεια, κρίσεις, σήψη και πολέμους. Οσο και αν αυξάνεται ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη η ζωή της θα επιδεινώνεται. Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της λαϊκής οικογένειας θα πολλαπλασιάζονται.

Οι ανάγκες των μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και επικράτηση στο μεταξύ τους ανταγωνισμό θα απαιτούν βάθεμα της εκμετάλλευσης, να γίνεται διαρκώς πιο φθηνή η εργατική δύναμη, θα χρειάζονται και θα επιδιώκουν τη συμπίεση και τον εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επιχειρηματιών, το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών.

Αυτές οι αντιδραστικές ανάγκες των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων οδήγησαν μαζί τα συντηρητικά - σοσιαλδημοκρατικά - ψευτοανανεωτικά κόμματα να ψηφίσουν το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να δημιουργήσουν τη σημερινή ΕΕ, την ΟΝΕ, το ευρώ.

Γι' αυτό λέμε: Η καταδίκη της ΕΕ και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» είναι μονόδρομος. Τώρα, οι λαϊκοί άνθρωποι μπορούν και πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα με το ΚΚΕ. Ακόμη και όσοι δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ