Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Μαχητικά για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Στις ευρωεκλογές κρίνεται, αν ο λαός μετά απ' αυτές θα είναι πιο δυνατός, για να αποκρούσει τα χειρότερα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ και θα επιχειρήσουν να τα επιβάλουν μετά τις εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα αποφάσισε 10 «ενέργειες», που υπηρετούν την επιτάχυνση στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Είναι μέτρα για τη σωτηρία των κερδών και «πράσινο φως» για πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στο όνομα της κρίσης και της ανόδου της ανεργίας προτείνει περιορισμό σε μαζική κλίμακα των ημερών εργασίας, πιο εντατικές ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, επέκταση της απλήρωτης εργασίας των νέων μέσω της μαθητείας, μεγαλύτερους περιορισμούς στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή στις κοινωνικές δαπάνες και την ασφάλιση επομένως νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ηδη στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει «πάγωμα» μισθών.

Στη μάχη, λοιπόν, των ευρωεκλογών κρίνεται ο χαρακτήρας της ΕΕ, οι συνέπειες από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην καπιταλιστική αυτή διακρατική Ενωση, η διακυβέρνηση της χώρας από ΝΔ σήμερα και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και η πολιτική ενσωμάτωσης και προσαρμογής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την οποία εφάρμοσαν απαρέγκλιτα και οι δύο, πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά, τα λαϊκά δικαιώματα.

Τα άλλα κόμματα, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγοι - Πράσινοι δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για το λαό και τη νεολαία. Είναι κόμματα που η στρατηγική τους είναι ενταγμένη στη στρατηγική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τα προγράμματά τους είναι σε κεντροδεξιά (ΛΑ.Ο.Σ.) ή σε κεντροαριστερή (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) διακυβέρνηση. Το ίδιο και οι Οικολόγοι - Πράσινοι. Στην ΕΕ έχουν συνταχθεί και ψηφίσει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Στη Γερμανία, που συγκυβέρνησαν, συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με υπουργό Εξωτερικών τον πρόεδρό τους (Γ. Φίσερ). Αυτές οι λύσεις (κεντροαριστερά - κεντροδεξιά) έχουν δοκιμαστεί σε χώρες της ΕΕ και απέτυχαν, ήταν αντιλαϊκές.

Ανάταση στο κίνημα

Η αποδυνάμωση συνολικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και ήττα του οπορτουνισμού, είναι το μόνο αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό. Θα δημιουργήσει άλλο κλίμα, θα εκφραστεί σε ανάταση του εργατικού κινήματος, θα δώσει ώθηση στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι η απάντηση για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση.

Το ΚΚΕ έχει πρώτ' απ' όλα στραμμένη την προσοχή του στο κίνημα. Κίνημα που συμβάλλει όχι μόνο στην πολιτική και ιδεολογική χειραφέτηση από την αστική πολιτική, αλλά και που προωθεί τη συμμαχία του με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γιατί απ' αυτό αρχίζει η εναλλακτική λύση, που φτάνει στη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Απ' αυτό ξεκινά η αλλαγή συσχετισμού, η χειραφέτηση από τα διάφορα αστικά ιδεολογήματα, η ένταξη νέων δυνάμεων στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, στην αντιμονοπωλιακή πάλη. Το κίνημα είναι όπλο για να κερδίζεται χρόνος, να αποτρέπονται τα χειρότερα, για να ασκείται πίεση στις κυβερνήσεις. Αλλά και αν ακόμα τα αντιλαϊκά μέτρα περάσουν, συμβάλλει να συνειδητοποιούν οι λαϊκές δυνάμεις την πολιτική διέξοδο, την ανάγκη της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης της συμμαχίας με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ανάγκη της πολιτικής πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα από τη ζωή τους όλα τα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχουν πείρα από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να την αξιοποιήσουν. Να μην περάσει το δίλημμα «ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ». Τους έχει δοκιμάσει. Είναι τα δύο κόμματα του κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλημμα είναι: «Με το κεφάλαιο ή με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους; Με τα μονοπώλια, ή με το λαό». Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος που μετράει τη δύναμη του εργατικού κινήματος ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες κρίσης, από την οποία δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Η κρίση μπορεί να κάνει πιο αδύναμα τα αστικά πολιτικά κόμματα. Κι, επομένως, αν ενισχυθεί το ΚΚΕ κάνοντας αυτούς αδύναμους, γίνεται δυνατός ο λαός. Μπορούμε να το κάνουμε και με την ψήφο, είναι όπλο.

Τι στερούν από τους εργαζόμενους

Σήμερα, υπάρχουν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή της εργατικής τάξης, των εργατικών των λαϊκών οικογενειών. Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και πάντως τόσος που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύγκριτα υψηλότερη από κάθε άλλη φορά. Σήμερα, είναι και ρεαλιστική και αναγκαία η δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση του μισθού και των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων. Η εξασφαλισμένη εργασία για όλους. Η εξασφάλιση σύγχρονης, εντελώς δωρεάν μόρφωσης για τα παιδιά, Υγεία, Πολιτισμός χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους τομείς. Εξασφαλισμένη στέγη, υγιεινό περιβάλλον, διακοπές. Πρόοδος είναι να βελτιώνεται η ζωή των εργαζομένων και του λαού, ανάλογα με τα επιτεύγματα της εργασίας, της επιστήμης και της τεχνικής.

Σήμερα, η εργασία για όλους, το 5ήμερο, το 7ωρο, η σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες στα 55 για τις γυναίκες, η δωρεάν Παιδεία, Υγεία, οι διακοπές, η προστασία της μητρότητας και των παιδιών, η λαϊκή στέγη κ.ά. μπορούν να επιτευχθούν. Αλλωστε, όλ' αυτά είχαν διασφαλιστεί στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό στην Ευρώπη, πάρα τις λαθεμένες επιλογές τους από κάποια στιγμή και μετά, που οδήγησαν στην ανατροπή. Τέτοιους στόχους πάλης διατύπωσε το ΚΚΕ αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου γι' αυτό και απορρίφθηκαν από τις κυβερνήσεις. Αυτοί οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί για το λαό, έτσι αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες. Αλλά αυτοί οι στόχοι απαιτούν να χτυπηθούν τα κέρδη. Δεν υπάρχουν προτάσεις που μπορεί να συμφέρουν τους εργαζόμενους και να μη χτυπούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Απάτη η προπαγάνδα περί απομόνωσης

Η καταδίκη της ΕΕ είναι μονόδρομος. Οποιοι θέλουν να αντισταθούν στην ΕΕ, να την καταδικάσουν αποφασιστικά, όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ δεν έχει μέλλον, αλλά πρέπει να υπάρξει ρήξη, αποδέσμευση από αυτήν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με το ΚΚΕ.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να βρει το δρόμο του μέσα από την πάλη, που ξεκινάει από την ανυπακοή και απειθαρχία και φτάνει έως την ουσιαστική ρήξη με την ίδια την ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που λέει ότι είναι ασυμβίβαστη η κυριαρχία των μονοπωλίων, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μας λένε ότι η πολιτική του ΚΚΕ οδηγεί στην απομόνωση. Τους απαντάμε ότι τόσα χρόνια μέσα στην ΕΕ απομονωμένος και μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο λαός μας, οι άλλοι λαοί. Το ΚΚΕ αναπτύσσοντας την πάλη της εργατικής τάξης συμβάλλει και στο συντονισμό δράσης με τα λαϊκά κινήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το έχει κάνει πολλές φορές και σε πολλά μέτωπα. Η Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της ΕΕ αυτό δείχνει. Βεβαίως, στην ΕΕ το κεφάλαιο είναι ενωμένο ενάντια στους λαούς.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συνεργασία στην Ευρώπη θα είναι ωφέλιμη μόνο όταν πάψει να υπάρχει πλουτοκρατία σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες της ΕΕ και τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Εάν η Ελλάδα ήταν μακριά από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αν ήταν μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, της εργατικής εξουσίας, που θα οργάνωνε την οικονομία και την κοινωνία στη βάση των ανθρώπινων αναγκών και όχι του κέρδους, θα συγκεντρωνόταν πλούτος που θα ανήκε στο λαό.

Αλλά και τώρα, σήμερα, αν η Ελλάδα ήταν εκτός ΕΕ, αυτοί που θα είχαν πρόβλημα είναι η αστική τάξη, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματά της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν σε δύσκολη θέση, αφού δε θα βρισκόταν σε μια διακρατική Ενωση των συνασπισμένων μονοπωλίων. Η εξουσία του κεφαλαίου δε θα είχε τη στήριξη που σήμερα έχει. Το ίδιο και η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας. Η ένταξη προσφέρει πολιτική στήριξη και ερείσματα στο αστικό σύστημα, αφού γίνεται μέρος της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ένωσης, δίνει τη δυνατότητα να χειραγωγεί και τρομοκρατεί το κίνημα.

Αυτοί που λένε ότι θα ήμασταν χειρότερα έξω από την ΕΕ, λέγοντας ότι «όλοι θα ήταν χειρότερα», το κάνουν για να εγκλωβίζουν το λαό. Είναι απάτη. Χειρότερα θα ήταν για το κεφάλαιο. Γιατί για το λαό θα ήταν καλύτερα. Θα είχε περισσότερες προϋποθέσεις να εμποδίσει ορισμένες από τις πιο σκληρές επιλογές της ΕΕ, θα είχε περισώσει δικαιώματα και σήμερα από καλύτερες θέσεις θα πάλευε για τη δική του προοπτική, για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, για μια Ελλάδα που δε θα είχε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα, που δε θα έπαιρνε μέρος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, που θα αναπτύσσει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τις άλλες χώρες.

Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν προτείνει μια Ελλάδα των μονοπωλίων έξω από την ΕΕ, γιατί η λαϊκή ευημερία εξαρτάται από το ποιος έχει την εξουσία. Εντάσσει την πολιτική του για διεθνή συνεργασία και διεθνιστική δράση στην πάλη των λαών για ριζικές αλλαγές. Αλλά και σε δυσμενή συσχετισμό η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας μπορεί να επωφεληθεί και στη διεθνή συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, αφού θα μπορεί να αξιοποιήσει τους καρπούς της λαϊκής οικονομίας.

Ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν μεγάλο χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Είναι σημαντικό, την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις να μετράνε απώλειες, να έχει δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους. Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που είναι σε ριζοσπαστική κατεύθυνση η πολιτική τους, αντιπαλεύουν την ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων.

Γι' αυτό στις μέρες που απομένουν έως την κάλπη, να συστρατευτούμε στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Θα ενισχυθεί η δύναμη του λαού. Γι' αυτό να γίνει καθημερινά κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργατογειτονιά, τα χωριά, οι σχολές κάστρα αντίστασης και αγώνα, για τα δικαιώματα, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Κάστρα δουλειάς και δράσης για την ενίσχυση του ΚΚΕ.


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ