Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
Περιμένει «φιλέτο» από την αγορά ενέργειας

Τη βεβαιότητα ότι μέσα στο 2001 θα είναι έτοιμος - στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίστηκε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του Προμηθέα Γκαζ Δ. Κοπελούζος. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα είναι ο πρώτος ιδιώτης, που θα κάνει χρήση του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας.

Η υπέρμετρη αυτή σιγουριά του Κοπελούζου ότι θα δραστηριοποιείται στην πώληση ενέργειας, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο γεγονός της χρήσης του υποβρυχίου καλωδίου, αλλά, πιθανά, να θεωρεί ακόμη πιο βέβαιη την πώληση υφισταμένων μονάδων της ΔΕΗ και να υπολογίζει τον εαυτό του ανάμεσα στους τυχερούς. Αλλωστε, η αναφορά του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαιτήσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις 19/2/2001 στην Ελλάδα κατά 30%, καταδεικνύει, ότι ελλείψει ιδιωτών παραγωγών ενέργειας, θα πρέπει να ξεπουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αφού θεωρείται δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχουν κατασκευαστεί ιδιωτικές μονάδες.

Εντονα πικραμένος, όπως ο ίδιος δήλωσε, για το γεγονός ότι η επιχείρησή του «αποκλείστηκε» από το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, θεώρησε ύποπτο φαινόμενο, τις «μεγάλες» - κατά την άποψή του- προσφορές των ξένων εταιριών που προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς. Ετσι σημείωσε ότι «για να καταθέσουν τέτοιες προσφορές, μάλλον, και κάτι άλλο τους έχουν τάξει», χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να αποδείξει κάτι συγκεκριμένο.

Αναφορικά με την παραπομπή του ζητήματος του καθορισμού της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία στη διεθνή διαιτησία, ο Δ. Κοπελούζος το θεωρεί ως αρνητική εξέλιξη, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ερχόμαστε σε ρήξη με τους προμηθευτές μας. Ωστόσο, για το ποια θα είναι η απόφαση της διαιτησίας, θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στο μεταξύ, ο Προμηθέας Γκαζ, και η ιταλική εταιρία SNAM Spa θυγατρική της ENI υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας για τη μελέτη τοποθέτησης και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέει την Τουρκία και την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Το καλώδιο οπτικών ινών στην Ελλάδα θα αποτελέσει τμήμα ενός πλήρους δικτύου οπτικών ινών που θα ενώνει τη Μόσχα με την Τουρκία, την Ιταλία την Αυστρία τη Γερμανία και τη Φινλανδία, καταλήγοντας και πάλι πίσω στη Μόσχα. Το δίκτυο οπτικών ινών θα εγκατασταθεί κατά μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ