Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ

Η εισήγηση του Γραφείου της ΚΟΒ «Ολυμπιακής» για τη διαγραφή του Σ. Ματζουράνη

Την Τρίτη, 31 Οχτώβρη 2000, συνεδρίασε η ΚΟΒ «Ολυμπιακής» της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την εισήγηση του Γραφείου της ΚΟΒ προς τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΒ, για την υπόθεση του Σωκράτη Ματζουράνη, με βάση την οποία έγινε ψηφοφορία και αποφασίστηκε η διαγραφή του από μέλος του Κόμματος. Η ΚΟΒ υπερψήφισε την πρόταση. Κατά της πρότασης της εισήγησης ψήφισε ένας (ο ίδιος ο Σωκράτης Ματζουράνης). Δύο σύντροφοι πρότειναν να προειδοποιηθεί ο σύντροφος και η ΚΟΒ να επανέλθει σε ένα μήνα και να πάρει τελική απόφαση, ανάλογα με τη στάση του Σωκράτη Ματζουράνη.

Η εισήγηση έχει ως εξής:

«Σε μια εποχή που ο αντικομμουνισμός οξύνεται διαρκώς, που αναγορεύουν το ΚΚΕ και επίσημα, κυβέρνηση και ολιγαρχία, σαν τον υπ. αριθμόν 1 αντίπαλο, που διακηρύσσουν ότι το ΚΚΕ δρα «στα όρια της νομιμότητας» κλπ., στα πλαίσια της παραπέρα προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και της Νέας Τάξης, της καθυπόταξης κάθε αντίθετης φωνής στις επιδιώξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου, το Κόμμα μας θα αντεπεξέλθει και θα έχει νικηφόρα πορεία, μόνο αν η πάλη μας είναι ενιαία και συλλογική. Αν εφαρμόζονται οι αρχές, αν υποτάσσεται στις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά του κόμματος νέου τύπου, του κόμματός μας, όπως π.χ. είναι η εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Τέτοιες, δηλαδή, αρχές που την αξία τους τη γνωρίζει η αστική προπαγάνδα και γι' αυτό είναι μόνιμα στο στόχο της και με αιχμές, ιδιαίτερα την εποχή του προσυνεδριακού διαλόγου.

Η αγνόηση ή η απειθαρχία στις βασικές αυτές αρχές, οδηγούν σε αδυναμία συλλογικής δράσης της οργάνωσης, σε αδυναμία ενιαίας καθοδήγησης για δράση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους στην κρίση τους, για τους πολιτικούς φορείς της ελληνικής κοινωνίας, συσκοτίζουν τα ταξικά συμφέροντα, εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στέλνοντάς τους να ψάχνουν καλές και κακές ομάδες στα πλαίσια του ίδιου αστικού κόμματος κλπ..κλπ.. Παράλληλα είτε το θέλουμε, είτε όχι, αφήνουμε το περιθώριο αξιοποίησής τους από την αστική προπαγάνδα στην επίθεσή της ενάντια στο Κόμμα μας.

Σύντροφοι,

Εχει περάσει σημαντικό διάστημα από τη συζήτηση που έγινε στην οργάνωσή μας για την ΟΚΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συμμετοχή μας σε αυτήν και την εκπροσώπησή μας εκεί από τον σ. Σωκράτη. Είναι γνωστό ότι έγιναν συνεργασίες του συντρόφου με το ΠΓ και τον Γραμματέα της ΚΟΑ για την ανάγκη παραίτησης του σ/φου από την ΟΚΕ. Ο σ. είναι παλιός σύντροφος με περισσότερα από 25 χρόνια στο Κόμμα, πολλά χρόνια στέλεχος και γνωρίζει καλά τη λειτουργία και τις θέσεις του Κόμματος. Παρ' όλα αυτά έχει επιλέξει το δικό του δρόμο. Εχει επιλέξει να μην είναι μέλος του Κόμματος, έχει επιλέξει να δουλεύει με βάση τις δικές του αντιλήψεις. Αντιλήψεις που δεν εμπόδισαν το Κόμμα να του εμπιστευτεί την εκπροσώπησή του στο δευτεροβάθμιο όργανο του χώρου μας και αυτό παρά τις διαφορετικές απόψεις, παρά τη δυσλειτουργία που έφερνε με ευθύνη του στην οργάνωση και στην παράταξη. Ο σύντροφος, έχει επιλέξει άλλο δρόμο γι' αυτό και δε συμμετέχει στη ζωή της οργάνωσης, γι' αυτό βγαίνει στα κανάλια, γι' αυτό παρακρατεί κατά παράβαση και του καταστατικού του κόμματος αλλά και της στοιχειώδους κομματικής ηθικής, την καθόλου αμελητέα χρηματική αποζημίωση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της συμμετοχής του στην ΟΚΕ της ΕΕ.

Γενικά η συμπεριφορά του σ/φου, καθορίζεται από την άποψή του ότι «ήδη βρίσκεται εκτός κόμματος» και ότι είτε σήμερα είτε αργότερα, αυτό θα γίνει και τυπικά. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία και τη δράση της οργάνωσης.

Παίρνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση το Γραφείο της ΚΟΒ προβληματίστηκε και συζήτησε για το ποια μπορεί να είναι η λύση και η εξέλιξη στην κατάσταση αυτή. Εκτιμάει ότι το Κόμμα μας εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην προσπάθειά του να πείσει τον σύντροφο. Με το σκεπτικό αυτό το Γραφείο της οργάνωσης προτείνει τη διαγραφή του συντρόφου και ζητάει την παραίτησή του από την ΟΚΕ και το ΔΣ της ΟΣΠΑ, γιατί οι αντιλήψεις του και η πρακτική του δε μας εκφράζουν. Παράλληλα, και αν ο Σωκράτης Ματζουράνης δεν προχωρήσει στην παραίτηση, το γραφείο να χειριστεί την υπόθεση σε συνεργασία με την Αχτίδα και την ΕΠ της ΚΟΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ