Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
Με μποϊκοτάζ και καταγγελίες οι προεδρικές εκλογές

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.--

Χτες άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων της προεδρικής αναμέτρησης που διεξήχθη στη Δημοκρατία του Κονγκό. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται παρά τις επόμενες μέρες, θεωρούνταν βέβαιη η επανεκλογή, για άλλη μια επταετία, του Προέδρου Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 1979 με πραξικόπημα, την έχασε στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν το 1992, για την επανακτήσει το 1997 μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο με την υποστήριξη των στρατευμάτων της γειτονικής Αγκόλα. Το 2002 επανεκλέχτηκε αφού τροποποίησε το σύνταγμα ενισχύοντας τις προεδρικές εξουσίες.

Εξι από τους 12 αντιπάλους του Νγκουέσο είχαν καλέσει σε αποχή από τις εκλογές, τονίζοντας ότι η νοθεία μεγάλης έκτασης είναι βέβαιη. Μία μέρα μετά την ψηφοφορία, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Σοσιαδημοκρατικό Κόμμα, κατήγγειλε χρηματισμό, κλοπή καλπών, παρανομίες στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και μη χορήγηση εκλογικών καρτών σε χιλιάδες ψηφοφόρους. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ψήφισε μόνο το 10% των, περίπου, δύο εκατομμυρίων ψηφοφόρων και αυτό από μόνο του «καθιστά αναγκαία τη μη αναγνώριση του αποτελέσματος» ενώ καταγγέλλεται η εξουσία Νγκουέσο ως «αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς».

Επιτόπου βρίσκονται περίπου 170 παρατηρητές, που, προς το παρόν, δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατία του Κονγκό είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και σε εκμεταλλεύσιμη ξυλεία, αλλά το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ