Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο «Ναμπούκο» στη «μάχη» της ενέργειας

ΑΓΚΥΡΑ._

Υπογράφτηκε χτες στην Αγκυρα από την Τουρκία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η συμφωνία κατασκευής του αγωγού «Ναμπούκο», για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τον Καύκασο στην ΕΕ, μέσα από την Τουρκία, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2014. Μία συμφωνία στην οποία η ΕΕ επένδυσε ιδιαίτερα και έχει σαν στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο, καθώς αναμένει να αποκτήσει καλύτερη θέση στον ενδοϊμπεριαλιστκό ανταγωνισμό. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία προωθεί τον ανταγωνιστικό αγωγό (South Stream).

Στη συνάντηση κορυφής των εμπλεκόμενων κρατών και αξιωματούχων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί Αλ-Μαλίκι και αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των ΗΠΑ. Την υπογραφή της συμφωνίας ακολούθησε κοινή διακήρυξη των πέντε εταίρων χωρών και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τις Βρυξέλλες να υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο του «Ναμπούκο» «είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και των πολιτικών της, που αφορούν στη διαχείριση των αποθεμάτων και των δρόμων μεταφοράς».

Η πλήρης συμφωνία θα καταληχθεί μετά τις συνομιλίες μεταξύ των διαφόρων πλευρών που συμμετέχουν στο έργο και θα υπογραφεί σε έξι μήνες. Στην κατασκευή συμμετέχουν οι εταιρείες BOTAS (Τουρκία), Bulgargaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), MOL (Ουγγαρία), OMV (Αυστρία) και RWE (Γερμανία).

Η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας έδειξε τις διαθέσεις της προκειμένου να χρησιμοποιήσει το έργο ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει με νόημα ότι τα ενεργειακά έργα δείχνουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση, όπου υπάρχουν τα δυο τρίτα των αποθεμάτων φυσικού αερίου, στο σταυροδρόμι χωρών προέλευσης και καταναλωτικών αγορών και καταλήγοντας στο ότι η χώρα του είναι ένας σημαντικός ενεργειακός εταίρος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ