Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε πρόωρες εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η βαριά ήττα του κυβερνώντος συνασπισμού στις τοπικές εκλογές στην πρωτεύουσα Τόκιο δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς, μετά από σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο ανακοίνωσε ότι προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές στις 30 Αυγούστου.

Επισήμως, η ανακοίνωση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τη διάλυση της παρούσας Βουλής θα γίνει από τον πρωθυπουργό Τάρο Ασο την επόμενη βδομάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) ενώ ταυτόχρονα η αντιπολίτευση, σύσσωμη, κατέθεσε πρόταση μομφής...

Οι εξελίξεις ήταν μάλλον αναμενόμενες, καθώς η πορεία της κυβέρνησης κρίνεται αρνητικά από τον ιαπωνικό λαό και η δημοφιλία του πρωθυπουργού ήταν σε ελεύθερη πτώση εδώ και καιρό. Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο Τόκιο θεωρείται βαρόμετρο για τις γενικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη. Η βαριά ήττα προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του LDP τάχθηκαν υπέρ της διαδοχής, καθώς οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία για το κόμμα. Πάντως, ενώ η θητεία του Τάρο Ασο λήγει το Σεπτέμβρη μπροστά στο δίλημμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επέλεξε την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ