Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ελιγμός» για το εσωτερικό της Βρετανίας

Προκλητικός ο Λίμπερμαν και πάλι

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το «πάγωμα» ορισμένων συμφωνιών εξαγωγής στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ ανακοίνωσε, χτες, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, τα υλικά με τα οποία η Βρετανία προμήθευε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό «χρησιμοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε ενέργειες που αντιβαίνουν τα κριτήρια των βρετανικών κυβερνήσεων, δηλαδή τη μη χρήση των βρετανικών όπλων για κατάπνιξη εσωτερικών αναταραχών ή για επιθέσεις κατά τρίτου μέρους».

Διαρροές υποστήριζαν ότι πρόκειται για «πάγωμα» 34 διαφορετικών συμφωνιών που αφορούν, σχεδόν, όλες το πολεμικό πλοίο «Saar 4.5». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται περισσότερο για «κίνηση εντυπωσιασμού» παρά ουσίας, για να κατευναστούν οι εσωτερικές κλιμακούμενες επικρίσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και από μεγάλη μερίδα κυβερνητικών βουλευτών.

Λίμπερμαν κατά πάντων

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς «δεν έχει νόμιμη εξουσία. Εκπροσωπεί το ένα κομμάτι ενός έθνους, ενώ η Γάζα ελέγχεται από τη Χαμάς. Υπό την έννοια αυτή, δε δικαιούται να θέτει αιτήματα» δήλωνε προκλητικά ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών. Οι δηλώσεις Λίμπερμαν ήρθαν μετά τη δήλωση Αμπάς ότι ο Λίμπερμαν «ήταν κακή επιλογή». Νωρίτερα, ο Αμπάς απέρριψε άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού του Νετανιάχου, που τον κάλεσε σε «άμεση επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε ότι δε θα γίνει διάλογος αν δεν τερματιστεί η εποικιστική δραστηριότητα.

Ο Λίμπερμαν, όμως, είχε κάτι να πει και για τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα, πριν λίγες μέρες, είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που Ισραήλ και Παλαιστίνιοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει μόνος του σε αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Ισραηλινός υπουργός αντέτεινε ότι «ο Σολάνα βαίνει προς συνταξιοδότηση και δεν υπάρχει λόγος να δίνει κανείς σημασία σε ό,τι λέει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ