Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Αναζητώντας ... βάση στην Αφρική

Ο Ομπάμα μοίρασε χαμόγελα. Στόχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο συνολικός έλεγχος της Αφρικής
Ο Ομπάμα μοίρασε χαμόγελα. Στόχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ο συνολικός έλεγχος της Αφρικής
ΑΚΚΡΑ.--

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον απλό συλλογισμό ότι το μέλλον της Αφρικής είναι ευθύνη των Αφρικανών» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος προς το Κοινοβούλιο της Γκάνας κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ στην Υποσαχάρια Αφρική, αυλαία της πρόσφατης περιοδείας του σε Ρωσία και Ιταλία, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο της G8. Και τα «κλειδιά για το μέλλον της Αφρικής» κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως τα συνόψισε στην ομιλία, περιλαμβάνουν: «Τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις εκλογές, υπευθυνότητα και αποδοτικότητα, χρηστή διακυβέρνηση και ισχυρούς θεσμούς...».

Είναι οι ενδεδειγμένες λέξεις που ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε για να παρουσιάσει τους στόχους των ΗΠΑ στην Αφρική, τόσο οικονομικούς όσο και στρατηγικούς ως δήθεν ευαισθησία για το μέλλον συνολικά της μαύρης ηπείρου. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για την «εξεύρεση» του σωστού μέρους για να δημιουργήσουν την ευρύτερη βάση τους που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του περιφερειακού στρατηγείου τους, του AFRICOM. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ακροάσεων στο Κογκρέσο οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι το AFRICOM ήδη έχει εμπλακεί σε «ενέργειες για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών» στη Δυτική Αφρική και ότι οικοδομεί κάποιου είδους μεταφερόμενων εγκαταστάσεων, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού ζήτησε 850.000 δολάρια για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Γκάνα, κονδύλι κατά 40% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η επιλογή της Γκάνα ως πρώτη χώρα που επισκέφτηκε στην Αφρική, ήπειρο όπου έλκει την καταγωγή του από την πλευρά του πατέρα του, δεν αφορούσε μόνο το «στρατιωτικό» σκέλος, αλλά και τους πολιτικούς στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Ομπάμα επέλεξε την Γκάνα λόγω των υψηλών δημοκρατικών της επιδόσεων: Η δημοκρατική πορεία της αφρικανικής χώρας, σε μια ήπειρο που πλήττεται από συγκρούσεις, πραξικοπήματα και μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις, κρίθηκε ως το κατάλληλο μέρος για «να εκφράσει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην Αφρική». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Τζον Ατα Μιλς, και τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ισχυριζόμενος ότι η Γκάνα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο επιτυχίας για τις άλλες αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα, ο Ομπάμα επισκέφθηκε και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Αφρικανών που επρόκειτο να φύγουν σκλάβοι για την Αμερική, ενώ, μιλώντας σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε ότι η δουλεία είναι ένα «απαίσιο» κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας και ότι θα πρέπει να διδάσκεται με τρόπο «εποικοδομητικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ