Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρές μάχες στην πρωτεύουσα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σφοδρές μάχες συγκλόνισαν το Σαββατοκύριακο τη σομαλική πρωτεύουσα, επί πολλές ώρες, κυρίως στο βόρειο τμήμα της καθώς οι ισλαμιστές μαχητές εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων προκειμένου να προωθηθούν και να καταλάβουν και το Μογκαντίσου, μετά το πέρας του τελεσιγράφου παράδοσης των κυβερνητικών που έληξε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δυνάμεις, τελικά η επίθεση απωθήθηκε. Επισήμως, αναφέρονται 40 ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι υπήκοοι, κυρίως από Αφγανιστάν και Πακιστάν, και τρεις κυβερνητικοί στρατιώτες νεκροί και 150 τραυματίες, ενώ στα νοσοκομεία του Μογκαντίσου επικρατεί χάος.

Για πρώτη φορά, στις μάχες, συμμετείχαν ανοιχτά και άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης που έχουν αναπτυχθεί στο Μογκαντίσου με δεδηλωμένο στόχο την προστασία του αεροδρομίου, του λιμανιού και κυβερνητικών κτιρίων. Εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ενωσης υπογράμμισε ότι η εμπλοκή κρίθηκε αναγκαία γιατί απειλούνταν οι δρόμοι επιμελητείας των, περίπου, 4.300 ανδρών.

Μέχρι στιγμής, οι ισλαμιστές μαχητές ελέγχουν μεγάλα τμήματα στο νότο και στο βορρά και έχουν περιορίσει τα κυβερνητικά στρατεύματα, κυρίως, στο Μογκαντίσου. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα εδώ και 18 χρόνια δεν έχει λειτουργική κυβέρνηση, ενώ οι ισλαμιστές μάχονται υποστηρίζοντας ότι είναι η νόμιμη εξουσία της χώρας που ανατράπηκε πριν από 2,5 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ