Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για σήμερα οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, μπροστά στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» δε θα πραγματοποιηθεί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησαν οι πυρκαγιές στην Αττική.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν την παρέμβασή τους για το επόμενο διάστημα μέσα κι έξω από τις σχολές τους, ενάντια στα προωθούμενα μέτρα στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με χτεσινό βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, προκειμένου να δικαστούν για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον περασμένο Δεκέμβρη στα Εξάρχεια. Ειδικότερα, το Συμβούλιο επικυρώνει το βούλευμα του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου (σ.σ. του περασμένου Ιούνη) και παραπέμπει τους δύο ειδικούς φρουρούς στο εδώλιο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τον Βασίλη Σαραλιώτη. Στο βούλευμά του το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο δέχεται ότι ήταν εντελώς αδικαιολόγητη η χρήση πυροβόλου όπλου καθώς δε συνέτρεχε λόγος χρησιμοποίησής του.

Επίσης, ειδικά για τον Επ. Κορκονέα, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τονίζει πως «η ενσυνείδητη αδιαφορία που επέδειξε σε συνδυασμό με την σκόπευση που προηγήθηκε των αδιακρίτως προς το πλήθος των συγκεντρωμένων πυροβολισμών, καταδεικνύει ότι ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του την θανάτωση κάποιων από τα άτομα δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος αλλά επιδοκίμασε την θανάτωση προσώπου». Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε, επίσης, το αίτημα του Β. Σαραλιώτη για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Οι μεταβιβάσεις ακινήτων - που θα γίνονται μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 3775/2009 και αφού ήδη έχουν «τακτοποιηθεί» οι ημιυπαίθριοι χώροι - θα είναι νόμιμες σύμφωνα με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Σχετικό ερώτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπέβαλε στις 29 Ιούλη 2009 ο σύλλογος των συμβολαιογράφων, ο οποίος ζητούσε να διευκρινιστεί αν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων που άλλαξαν χρήση των χώρων τους.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Με τη γνωμοδότηση του Ι. Τέντε ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις δηλώσεις των ημιυπαίθριων χώρων από τους ιδιοκτήτες τους. Στη γνωμοδότησή του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, εναρμονιζόμενος με το πνεύμα του πρόσφατου νόμου Σουφλιά, έκρινε ότι τόσο ο νέος νόμος 3775/2009 όσο και ο παλαιότερος 1577/1985 σε καμιά περίπτωση αλλαγής χρήσης αυθαίρετων κτισμάτων δεν προβλέπει ως κύρωση την απαγόρευση της μεταβίβασης και μάλιστα στα μέτρα της κύρωσης να είναι η ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης. Μάλιστα, στη γνωμοδότησή του ο Ι. Τέντες τονίζει ότι η αλλαγή χρήσης κτιρίου ή μέρους του χωρίς την άδεια της Πολεοδομίας είναι αυθαίρετη. Οι προβλεπόμενες, όμως, κυρώσεις είναι η επιβολή προστίμου ή η κατεδάφιση και όχι η απαγόρευση της μεταβίβασης του ακινήτου.

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Χτες το πρωί λεωφορείο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) της γραμμής 32, πήρε φωτιά, πιθανά από ηλεκτρολογική βλάβη, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Ηλιούπολης στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Οδηγός και επιβάτες αποβιβάστηκαν αμέσως, ενώ στο σημείο, επί της οδού Μακρυγιάννη, έσπευσε πυροσβεστικό όχημα, που έσβησε τη φωτιά. Το συγκεκριμένο λεωφορείο του ΟΑΣΘ είναι στα υπό απόσυρση οχήματα του στόλου, αφού συμπλήρωσε 15 χρόνια χρήσης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε με τον ΟΑΣΘ, εξασφάλισε παράταση 3 χρόνων στη χρήση των λεωφορείων, αυξάνοντας το χρόνο χρήσης τους από 12 στα 15 χρόνια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ: Θανάσιμα τραυματίστηκε το απόγευμα της Κυριακής μια 27χρονη γυναίκα που έκανε μπάνιο στην περιοχή Φαληράκι Ρόδου όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο ταχύπλοο σκάφος. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ συνελήφθη ο 41χρονος χειριστής του σκάφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ