Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοσιούργημα σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Για το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» με το ΝΑΤΟ που προωθείται για ψήφιση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το λεγόμενο "Μνημόνιο κατανόησης με το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ" που επιχειρεί η κυβέρνηση να ψηφίσει άρον άρον στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Πρόκειται για ανοσιούργημα σε βάρος των κυριαρχικών και λαϊκών δικαιωμάτων που επιτρέπει τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και την ανάπτυξη από μέρους τους οποιασδήποτε δραστηριότητας επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους συμφωνία με την κυβέρνηση ή έγκριση της Βουλής. Δίνει νομική κάλυψη ακόμα και σε χρησιμοποίηση - εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας σε βάρος του λαού και της εδαφικής ακεραιότητας, αφού επιτρέπει τη δράση τους και σε περιπτώσεις κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων, ενώ οι λεγόμενες περιοχές "επιχειρησιακής υποστήριξης" τελούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ.

Με την κύρωση του μνημονίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει το Σύνταγμα (άρθρο 27 παρ. 2) το οποίο απαιτεί ειδικό νόμο που ψηφίζεται με αυξημένη πλειοψηφία για να γίνει δεκτή η διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από τη χώρα. Μάλιστα, έρχεται εκ των υστέρων να καλύψει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που είχε επιτρέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό των στοχεύσεων του Μνημονίου και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι το γεγονός ότι προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα και τη διαφωνία του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Αμυνας κατέφυγε στον ωμό αντικομμουνισμό, μιλώντας για "σιδηρούν παραπέτασμα" και για "σωτήριο ρόλο του ΝΑΤΟ υπέρ των ελευθεριών".

Το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση του Μνημονίου που έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα συμφωνιών και νόμων των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, εκθέτοντάς την ταυτόχρονα σε κινδύνους για την ειρήνη, τα λαϊκά και κυριαρχικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ