Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πιο βαθιά στο λάκκο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

«Πρόκληση για όλους μας» χαρακτήρισε την «επιτυχία» της ΝΑΤΟικής εισβολής στο Αφγανιστάν ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας αυξημένη συμβολή της χώρας στα ευρύτερα σχέδια της λυκοσυμμαχίας

Ελληνες στρατιώτες στην κόλαση του Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανέλαβε νέες δεσμεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο

Eurokinissi

Ελληνες στρατιώτες στην κόλαση του Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανέλαβε νέες δεσμεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο
Δεσμεύσεις για μεγαλύτερη συμβολή της ελληνικής πλευράς στη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» που υπάρχουν στη λειτουργία του ΝΑΤΟ και στη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ενωση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, απέσπασε κατά τις επαφές που είχε χτες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ άσκησε πιέσεις θέτοντας επιτακτικά ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη - η οποία νωρίτερα συναντήθηκε με τον γγ στο υπουργείο - και Εθνικής Αμύνης Ε. Μεϊμαράκης.

Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον ανώτατο αξιωματούχο της λυκοσυμμαχίας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, εκπληρώνοντας έτσι «με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς τη Συμμαχία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα εν γένει». Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής, πλειοδοτώντας σε ιμπεριαλιστική φρασεολογία, διακήρυξε ότι «το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία».

«Ανταλλάξαμε απόψεις, είπε ο Κ. Καραμανλής, για τη διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος και για το περιεχόμενό του. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, μας απασχόλησαν οι άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο». Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, σημείωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες».

Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν

Σχετικά με το πρόβλημα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας που βάζει εμπόδια λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «για την αποτελεσματικότερη συνεργασία χρειάζεται πρώτα από όλα κοινή λογική. Οταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ» και ζήτησε «καλή θέληση», μιλώντας έμμεσα για την Τουρκία.

Ο Α. Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία για να επισημάνει ότι γνωρίζει «τις πολιτικές παραμέτρους και τις δυσκολίες» εξαιτίας των οποίων «δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ασφάλειας» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να προειδοποιήσει με εκβιαστικό τρόπο ότι «η έλλειψη αυτής της συμφωνίας μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις αποστολές».

Ο πρωθυπουργός στο ερώτημα εάν η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, απάντησε ότι η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά και στο Αφγανιστάν και σε άλλες αποστολές, που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, αλλά το θέμα παραπέμφθηκε για μετά τις εκλογές.

Οσον αφορά στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ειδικά αυτά που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, φαίνεται πως - κι αν ακόμα μπήκαν κάποια από αυτά στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση όπως είχε προαναγγείλει το υπουργείο Εξωτερικών - είτε πέρασαν απαρατήρητα από τον γγ του ΝΑΤΟ, είτε έγιναν «μπούμερανγκ» για την ελληνική πλευρά, καθώς έδωσαν αφορμή για νέες συστάσεις εκ μέρους του Α. Ράσμουσεν, για επίλυση εκτός ΝΑΤΟ των «διμερών διαφορών» Ελλάδας - Τουρκίας, με γνώμονα πάντα τα «συμφέροντα της Συμμαχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση - καταγγελία για την αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ (2016-02-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2013-10-11 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του πολέμου (2010-02-06 00:00:00.0)
Συνομιλίες στη Μόσχα (2009-12-16 00:00:00.0)
Δηλώνει «παρών» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2009-11-18 00:00:00.0)
«Μεταχρονολογημένη» πρόσκληση; (2008-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ