Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει «παρών» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την πρόθεση να εντάξει τη χώρα στη ΝΑΤΟική αντυπυραυλική ασπίδα και στις χερσαίες αποστολές στη Σομαλία επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Αμυνας

Η Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή της στη ναυτική επιτήρηση της Σομαλίας, ετοιμάζεται να συμμετέχει και σε ενδεχόμενες χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή
Η Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή της στη ναυτική επιτήρηση της Σομαλίας, ετοιμάζεται να συμμετέχει και σε ενδεχόμενες χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή
Την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές δομές και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ζητήσει αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση για επίσπευση των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων στο Αιγαίο. Στην ίδια σύνοδο, ο γγ του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν ζήτησε από την Αθήνα να διευθετήσει διμερώς τα όποια προβλήματα με την Τουρκία, επειδή εμποδίζουν την ευρωατλαντική συνεργασία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι εξαιτίας των «εκκρεμοτήτων» ανάμεσα στις δυο χώρες δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Κι αυτό επειδή η Τουρκία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα - μέλος της ΕΕ. Ο Α. Ράσμουσεν είπε ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει δυνάμεις της ΕΕ που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμα και αυτή η προσχηματική θέση είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο το ΝΑΤΟ προσεγγίζει το Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας για την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ (συνεδρίασε στις Βρυξέλλες μετά το αντίστοιχο ΝΑΤΟικό συμβούλιο), αναφέρθηκε σε ένα εκτενές «non paper» που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Σ' αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, αναδεικνύεται η ανάγκη «να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο Οργανισμών και να μετέχουν περισσότερο και ενεργότερα οι 27 χώρες - μέλη της ΕΕ στις σχετικές δραστηριότητες».

Σομαλία και «αντιπυραυλική ασπίδα»

Αναφέρθηκε ακόμα στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της ΕΕ που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας και έκανε γνωστό ότι η ΕΕ συζητάει την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων στη Σομαλία. Εχει ανοίξει, είπε, συζήτηση «εάν πρέπει να προστεθεί στην ΑΤΑΛΑΝΤΑ και ένα άλλο σκέλος εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να συγκροτηθούν σομαλικές ένοπλες δυνάμεις (...) υπάρχει σκέψη αυτή η εκπαίδευση να γίνεται στο έδαφος άλλου αφρικανικού κράτους, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ουγκάντα, υπό συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας». Για να προσθέσει ότι «εφόσον υπάρξουν αυτές οι συνθήκες σε άλλο κράτος, η Ελλάδα θα εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής της και σε αυτό το σκέλος».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Ε. Βενιζέλος στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», με αφορμή τις προχθεσινές δηλώσεις στην Αθήνα του αναπληρωτή υπουργού Π. Μπεγλίτη. Ο υπουργός Αμυνας, στην ουσία, επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές προθέσεις, σπεύδοντας να επισημάνει ότι είναι νωρίς ακόμα να γίνεται μια τέτοια δημόσια συζήτηση. «Δεν έχουμε, είπε, τεθεί ούτε προ ερωτημάτων, ούτε προ προτάσεων, ούτε προ διλημμάτων (...) το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά βασίζεται στους καλούς λογαριασμούς που κάνουν τους καλούς φίλους».

Σε άλλη αναφορά του, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση, η οποία είναι και πρόωρη και πρόχειρη και πρέπει στα θέματα αυτά να είμαστε όλοι μας - και γι' αυτό απευθύνομαι στα Μέσα Ενημέρωσης - όσο γίνεται πιο ακριβείς και διστακτικοί. Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους και τις λαμβάνει υπόψη και ακόμη δεν έχει συζητηθεί το θέμα αυτό, ούτε στην ΕΕ, ούτε σε διμερές επίπεδο μεταξύ Ελλάδας κι άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ».

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες

Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ότι η υπόθεση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» έχει βάθος. Σύμφωνα και με χτεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο, που επικαλούνται πληροφορίες προερχόμενες από τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Αμυνας Α. Βερσμάου, που συναντήθηκε προχθές με τον Π. Μπεγλίτη, τα αμερικανικά επιτελεία σχεδιάζουν σε πρώτη φάση να εγκαταστήσουν πυραύλους σε αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα κινούνται στην Ανατ. Μεσόγειο.

Εδώ ακριβώς έρχεται να προστεθεί και το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι βασική επιδίωξη των ΗΠΑ, μέσω της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 17 Σεπτέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μ. Ομπάμα, είναι η προάσπιση «της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «ο καλύτερος τρόπος να προωθηθεί υπεύθυνα η ασφάλειά μας και αυτή των συμμάχων μας είναι η ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία που θα είναι οικονομικά προσιτή, αλλά και αποδεδειγμένη».

Εσπευσε, παράλληλα, να υπογραμμίσει πως «αυτή η προσέγγιση είναι συνεπής με τις ΝΑΤΟικές αντιπυραυλικές προσπάθειες». Αφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «άλλης» και «νέας ασπίδας», που σύμφωνα με τα πρόσφατα σενάρια έβλεπαν την εγκατάστασή της στην Τουρκία, στο Ισραήλ, ίσως και στα Βαλκάνια (άλλωστε οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει τη διαθεσιμότητά τους για αξιοποίηση και της Ελλάδας, μέσω της ένταξης στο σύστημα των - αμερικάνικης προέλευσης - πυραύλων «Πάτριοτ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ