Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΓΣΕΕ
Σφιχτή αντεργατική πολιτική και πάλι

Σε αγώνες καλεί το ΠΑΜΕ, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνεχίζει προκλητικά στον ντορό της ταξικής συναίνεσης

Για την ίδια αντεργατική πολιτική, με παράλληλη και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του κεφαλαίου «δεσμεύτηκε» ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε χτες το βράδυ. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας επιβεβαίωσε και αυτή, ότι θα κινηθεί στον γνωστό ντορό του «συν-εταιρισμού» με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.

Δίνοντας το στίγμα της συνάντησης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σχολίασε: «Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΓΣΕΕ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Αποφάσεις που είναι υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου. Αυτοί δεν αλλάζουν. Η μόνη δύναμη που μπορεί ν' αλλάξει την κατάσταση σε όφελος των εργαζομένων είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που πρέπει να ισχυροποιηθεί».

Και πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση ο Κ. Καραμανλής έκανε καθαρό ότι η κοινωνική πολιτική θα κινηθεί στα πλαίσια των υπαρχουσών συνθηκών και ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση «θα πάει σφιχτά». Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός επισφράγισε έναν ακόμη χρόνο σκληρής λιτότητας και αντεργατικής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας βιώνει την κρίση ηπιότερα από άλλες χώρες. Ισως, δηλαδή, να θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια και για μεγαλύτερα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι σε αυτήν την ξεκάθαρη αντιλαϊκή προοπτική ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την αντιπολιτευτική αξιοποίηση και αυτής της συνάντησης. Ετσι είπε ότι οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν και υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι υποφέρουν πρώτα από την πολιτική της κυβέρνησης, όχι από την κρίση. Προφανώς γιατί ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας θεωρεί ότι ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία είναι «κοινωνικοί εταίροι» και βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τη ΓΣΕΕ και πως η επίθεση του κεφαλαίου δεν υφίσταται. Αλλωστε, η συμφωνία των 11 σημείων που έχει συνομολογήσει με τον ΣΕΒ, αλλά και το πλαίσιο που θέτει με την επιστολή της προς τον πρωθυπουργό τάσσεται αναφανδόν υπέρ της «ανάπτυξης» του κεφαλαίου, της σταθεροποίησης του τραπεζοπιστωτικού συστήματος και της ενίσχυσης κλάδων και τομέων της οικονομίας, δηλαδή και πάλι των επιχειρήσεων.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όπως και οι συμμετέχοντες υπουργοί παραβλέποντας τις επικοινωνιακές κορόνες της πλειοψηφίας, της έδωσαν τα εύσημα για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε πέρσι. Συγχαρητήρια απολύτως δικαιολογημένα, αφού με τη σύμβαση αυτή, για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2009, οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε ένα λεπτό αύξηση στους μισθούς και τα μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ