Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Παράπλευρη απώλεια η ανεργία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Να κάνουν κι άλλες θυσίες για το κεφάλαιο κάλεσαν τους εργαζόμενους όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή ημερίδα της ΟΚΕ, στη Θεσσαλονίκη

Η οικονομική κρίση ως «ευκαιρία» για την εφαρμογή πολιτικών, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, παρουσιάστηκε στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΚΕΠΚΑ, με θέμα «Οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στη Βόρεια Ελλάδα και ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την υπέρβασή της», χτες στη Θεσσαλονίκη.

Εκ μέρους της ΟΚΕ, ο πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρότεινε τα γνωστά περί «πράσινης οικονομίας», «εξωστρέφειας», «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Οταν αναφέρθηκε στην ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής απασχόληση, τα χαρακτήρισε ως «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης. Σα να μην είναι το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση νομοθέτησε αυτές τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος ως στέλεχος και πρόεδρος της ΓΣΕΕ συναινούσε σε αυτό που σήμερα η ΝΔ με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ εφαρμόζει.

Για την κόλαση που ζει η εργατική τάξη της χώρας, έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Και, φυσικά, τοποθετήθηκαν, ζητώντας πρωτίστως από τους εργαζόμενους «να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά» συναινώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών. Οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΚΑ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέσες - άκρες πρότειναν «να μπει χαλινάρι» στους τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν την επιβίωση των επιχειρήσεων με φοροαπαλλαγές, αύξηση της ρευστότητας, «ζεστό χρήμα» για τις επιχειρήσεις, επιδότηση θέσεων εργασίας (δηλαδή τζάμπα εργάτες), πολιτικές επέκτασης σε νέες αγορές για ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων κι επομένως της ανταγωνιστικότητας, κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ