Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις για νέες ένοπλες διενέξεις

ΜΟΣΧΑ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε χτες τη Γεωργία για απόπειρα πρόκλησης «σοβαρών ενόπλων επεισοδίων» στη Μαύρη Θάλασσα μετά τις προσπάθειες κατάσχεσης εμπορικών πλοίων στις ακτές της Αμπχαζίας.

«Εκτός από τις παραβιάσεις των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων, αυτές οι ενέργειες της γεωργιανής ηγεσίας αποτελούν μια προσπάθεια να επιβάλουν έναν αποκλεισμό των ακτών της Αμπχαζίας, κάτι που θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης της περιοχής, καθώς και σε νέες στρατιωτικές διενέξεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέι Νεστερένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά την εντολή του ηγέτη της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς στο πολεμικό ναυτικό να καταστρέφει τα γεωργιανά πλοία που τυχόν παραβιάζουν τα χωρικά ύδατά της σε απάντηση στις «πράξεις πειρατείας» της Τιφλίδας. Ως απάντηση, οι αρχές της Γεωργίας υποστήριξαν πως θα συνεχίσουν να κατάσχουν πλοία που παραβιάζουν τα σύνορα των κατεχόμενων εδαφών, όπως ονομάζουν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Οι δηλώσεις αυτές «για μια ακόμα φορά βεβαιώνουν πως η ηγεσία της Γεωργίας δεν έχει εγκαταλείψει τα στρατιωτικά της σχέδια και ευελπιστεί ακόμα να επιλύσει τις εδαφικές της διαφορές με τη βία μετά την επιθετικότητα που επέδειξε τον Αύγουστο του 2008», τόνισε ο Νεστερένκο. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Αυγούστου, πλοίο με σημαία Παναμά, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από την Τουρκία με προορισμό την Αμπχαζία κατασχέθηκε από τις γεωργιανές αρχές, ενώ τη Δευτέρα, ο Τούρκος καπετάνιος του πλοίου καταδικάστηκε σε 24ετή κάθειρξη για «λαθρεμπόριο και παραβίαση της γεωργιανής νομοθεσίας για τα κατεχόμενα εδάφη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ