Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Σύνοδος κατά της αποψίλωσης δασών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τη διοργάνωση συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών χωρών που «φιλοξενούν» στο έδαφός τους τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη, όπως η Βραζιλία, η ΛΔ Κονγκό και η Ινδονησία, ανήγγειλε χτες για τις 22 του μήνα στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.

Σκοπός της συνάντησης, που θα γίνει παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, θα είναι η καταπολέμηση της συρρίκνωσης των δασών του πλανήτη που οφείλεται συνήθως σε σχέδια δημιουργίας νέων αγροτικών εκτάσεων και οικιστικών περιοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο μέσα στα τελευταία 3,5 χρόνια, τα δάση του Αμαζονίου έχουν χάσει εξαιτίας της αποψίλωσης περισσότερο από το 17% της επιφάνειάς τους (δηλαδή όση η έκταση του Πακιστάν!).

Νωρίτερα, ο Μπαν, μιλώντας σε συνάντηση αξιωματούχων του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Γενεύη, έπειτα από μία «συγκλονιστική» όπως είπε επίσκεψή του στην Αρκτική, σημείωσε πως «είναι απαραίτητη» η επίτευξη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος του χρόνου στην Κοπεγχάγη. «Είδα τα απομεινάρια ενός παγόβουνου που έως και πριν λίγα χρόνια ήταν ένας επιβλητικός τεράστιος όγκος πάγου... Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Η Αρκτική θερμαίνεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Γης» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Φυσικά, τη δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων που καταστρέφουν το περιβάλλον, ο ΓΓ δεν την «άγγιξε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ