Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφή σειράς συμφωνιών

Από την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου στην Κούβα
Από την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου στην Κούβα
ΑΒΑΝΑ.--

Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Τρίτη ο πρόεδρος της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης, Γου Μπανγκούο, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, επέβλεψαν την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών. Ο ίδιος εξέφρασε το θαυμασμό και τη στήριξή του στον κουβανικό λαό που συνεχίζει να αντιστέκεται στις πολιτικές των ΗΠΑ και που συνεχίζει να ακολουθεί το δρόμο του σοσιαλισμού.

Ο Κινέζος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, ενώ παράλληλα είχε συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη του ΚΚ Κούβας και επισκέφθηκε χώρους ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι η παροχή από την Κίνα πιστώσεων και δωρεών προς την Κούβα, ενώ υπήρξε συμφωνία για πιστώσεις με σκοπό τη συνέχιση του αναπτυξιακού προγράμματος σε ό,τι αφορά στις επικοινωνίες, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου για την κατασκευή ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και δορυφορικών πιάτων. Επιπλέον, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Κούβας και την αναβάθμιση των λιμανιών. Παράλληλα, με επίσημη ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν και να εκτιμήσουν την πιθανότητα κατασκευής υπερσύγχρονου σφαγείου για χοίρους και βοοειδή, αλλά και λειτουργίας εργοστασίου κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών.

Πάντως, η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου συμπίπτει με το ταξίδι του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, στο Πεκίνο, όπου μιλώντας την Τρίτη στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα του σοσιαλισμού στη χώρα του, τονίζοντας πως ούτε η πολιτική αποκλεισμού ούτε η παγκόσμια οικονομική κρίση ούτε οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν καταφέρει να «χτυπήσουν» τη βιωσιμότητα του κουβανικού σοσιαλισμού. Πρόσθεσε πως έχει αποτύχει η πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά στον αποκλεισμό, στην επιθετικότητα, στις προσπάθειες δημιουργίας εσωτερικών ανατροπών και την απομόνωση, ενώ τόνισε πως η ίδια πολιτική ακολουθείται και από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απελευθερωθούν οι 4 Κουβανοί πατριώτες (2013-10-10 00:00:00.0)
Τα μέτρα για την αυτοαπασχόληση (2010-09-25 00:00:00.0)
Στόχος η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα (2009-03-13 00:00:00.0)
«Ο Φιντέλ αναρρώνει πολύ καλά» (2007-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ