Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο βορρά

ΣΑΝΑ'Α.--

Κλιμακώνονται, για τρίτη συνεχή εβδομάδα, οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων σιιτών μαχητών στη βόρεια Υεμένη. Η Σάνα'α απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας των μαχητών, που δήλωσαν έτοιμοι να τερματίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις εχθροπραξίες προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν ξεσπιτωθεί.

Οπως δήλωναν οι υεμενικές αρχές, εκεχειρία θα υπάρξει μόνο όταν οι μαχητές καταθέσουν τα όπλα, παραδώσουν τον έλεγχο της ορεινής βόρειας χώρας στα κυβερνητικά στρατεύματα και αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει. Και οι τρεις όροι δεν έγιναν δεκτοί από τους μαχητές, των οποίων ο επικεφαλής Αμπντέλ Μάλικ αλ Χούθι προειδοποίησε για «μακρόχρονο πόλεμο».

Χτες, αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν κατά πιθανών κρησφυγέτων των μαχητών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 11 σιίτες μαχητές και ότι έχουν καταλάβει αρκετές θέσεις τους. Αντίστροφη, ακριβώς, είναι η εικόνα που δίνουν οι σιίτες μαχητές, υποστηρίζοντας ότι έχουν περιορίσει το στρατό στις βάσεις του. Επίσης, δημοσιοποίησαν βίντεο που δείχνει δεκάδες στρατιώτες να παραδίνονται ως αιχμάλωτοι.

Κατηγορίες κατά της Τεχεράνης

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω καθώς η υεμενική κυβέρνηση κατηγόρησε ανοιχτά την Τεχεράνη ότι υποδαυλίζει την ένταση και ενισχύει τους μαχητές που είναι σιίτες Ζαϊντί, ένα παρακλάδι του σιιτικού δόγματος. Υπενθυμίζεται ότι οι σιίτες είναι μειονότητα στη σουνιτική Υεμένη αλλά είναι πλειοψηφία στο βορρά και διαμαρτύρονται εδώ και δεκαετίες για διακρίσεις σε βάρος τους, αν και η Σάνα'α τους κατηγορεί ότι επιδιώκουν να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο στην περιοχή τους. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Αμπού Μπακρ αλ Κίρμπι, κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη στη χώρα, εκφράζοντάς του επισήμως τη διαμαρτυρία της κυβέρνησής του «για την ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά της Υεμένης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές (2009-12-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο βορρά (2009-09-09 00:00:00.0)
Οργή και θρήνος (2009-07-02 00:00:00.0)
Θύματα, στρατιωτικά μέτρα και επιφυλακή στο νότο (2008-04-03 00:00:00.0)
Μάχες με σιίτες ενόπλους (2007-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ