Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Επιχείρηση... εξαφάνισης της ακρίβειας

Κατηγορηματική άρνηση Παπαντωνίου για αυξήσεις στους μισθούς μπροστά στη νέα επίθεση ακρίβειας, ενώ την ίδια στιγμή προανάγγειλε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ Πληθωρισμό σημαντικά αυξημένο και για το 2001 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας

Επιχείρηση συγκάλυψης της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών εισοδημάτων, από τη νέα έκρηξη του πληθωρισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάτι που εκφράστηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδας, για δικούς της λόγους, παρουσιάζει σημαντικά διαφοροποιημένα στοιχεία για την εξέλιξη και τις γενικότερες συνέπειες του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία από τις επίσημες - και αρκετά υποτιμημένες για ευνόητους λόγους - εκτιμήσεις του Γ. Παπαντωνίου.

Σε χτεσινές δηλώσεις του με αφορμή τη σύνοδο ΕΚΟΦΙΝ τη Δεύτερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιστράτευσε απίθανα επιχειρήματα του τύπου «τι καλά που είμαστε με πληθωρισμό 4%», όταν οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2000 πρόβλεπαν πληθωρισμό περί το 2%. Αυτό όμως δεν πτόησε τον υπουργό, ο οποίος αρνούμενος τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, απέρριψε κάθε σκέψη για μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη νέα επίθεση ακρίβειας. Σε σχετική ερώτηση, σε άκαμπτο και αυταρχικό τόνο απάντησε: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της. Και εφαρμογή της πολιτικής σημαίνει ότι τηρείται η οικονομική πολιτική σε καθένα από τα επιμέρους της στοιχεία. Αυτή είναι η γενική απάντησε που θέλω να δώσω». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε αρχικά ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην εγκρίνει καμιά αύξηση σε κανένα τιμολόγιο που ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο», για να... διευκρινίσει ωστόσο στη συνέχεια: «Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών του δημοσίου, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εξαγγείλει πάγωμα τιμών, αυτό είναι ανέφικτο. Και είναι φυσικό σε κάποια τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται κάποιες μικρές προσαρμογές».

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ακολουθώντας πολιτική στρουθοκαμήλου, επιχειρεί με κάθε μέσο να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα της ακρίβειας και της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζόμενων, η Τράπεζα της Ελλάδας διά στόματος του διοικητή της Λ. Παπαδήμου, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αρκετά πιο ρεαλιστική από αυτή που θέλει να παρουσιάσει το υπουργείο. Εξερχόμενος από σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με θέμα τον πληθωρισμό, ο διοικητής της τράπεζας υποστήριξε ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (ο πληθωρισμός χωρίς καύσιμα) κινήθηκε ανοδικά τον Οκτώβρη και με ρυθμό μεταβολής 2,7%. Αντίθετα, ο Γ. Παπαντωνίου στις δικές του δηλώσεις ισχυρίστηκε ότι ο δομικός πληθωρισμός κινείται «σε επίπεδα της τάξης του 2%, που είναι συνεπής με το μακροχρόνιο στόχο».

Κατά το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση το 2000 μπορεί και να υπερβεί το 4%, ενώ σε μέσα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 3%. Αντίθετα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι ο «μέσος» πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,7-2,8%. Μεγάλη διάσταση απόψεων υπάρχει και για τις εκτιμήσεις της πορείας του πληθωρισμού το 2001. Αντίθετα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που περιορίζει το «μέσο» πληθωρισμό στο 2,3%, ο Λ. Παπαδήμος έκανε εκτίμηση για 3-3,5%. Τέλος, ο διοικητής απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το αν με τις σημερινές εξελίξεις των τιμών έχουν σημειωθεί εισοδηματικές απώλειες απάντησε ότι «η άνοδος του πληθωρισμού σαφώς έχει μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα».

Τα «επιχειρήματα» Παπαντωνίου

Σε απίθανους ακροβατισμούς κατέφυγε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να πείσει ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παροδικό και ότι είναι θέμα χρόνου να μειωθεί σημαντικά. Ετσι, ισχυρίστηκε ότι η μεγάλη άνοδος του δείκτη (0,9 μονάδες) τον Οκτώβρη οφείλεται κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης και εν μέρει στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Οταν όμως του ζητήθηκε να σχολιάσει πως έχουν σημειωθεί αυξήσεις τιμών και σε είδη κατανάλωσης πέραν του πετρελαίου, έδωσε την καταπληκτική απάντηση: «κάθε μήνα έχουμε κάτι να κινείται, είναι φυσικό αυτό και το φθινόπωρο, αυτές οι ειδικότερες κινήσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο»! Συνεχίζοντας την απίθανη επιχειρηματολογία ο Γ. Παπαντωνίου, ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σήμερα υφιστάμεθα τις τεχνικές συνέπειες των μέτρων της μείωσης των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, που ελήφθησαν πέρσι, διότι άλλαξε η βάση υπολογισμού. «Ξέχασε» προφανώς ότι χωρίς τις μειώσεις αυτές ο στόχος του πληθωρισμού σε επίπεδα Μάαστριχτ θα παρέμενε όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

Το άλλο «φοβερό» επιχείρημα είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν στα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, όσο δηλαδή και σήμερα, η ελληνική οικονομία θα έχει κέρδος μιας ολόκληρης μονάδας. Οντος έτσι είναι, μόνο που ο υπουργός «ξέχασε» να αναφέρει τι συνέπειες θα έχει στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μια μακροχρόνια τιμή πετρελαίου με 30 δολάρια το βαρέλι και δευτερογενώς τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον πληθωρισμό. Αλλο επιχείρημα ήταν τα μειωμένα επιτόκια, τα οποία όμως λειτουργούν και σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ενισχύουν την προσφυγή σε δανεισμό και την καταναλωτική ζήτηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βλέπουν το πετρέλαιο και στα 38 δολάρια (2003-01-31 00:00:00.0)
Κυβερνητική ...νομιμοφροσύνη για τιμές και φόρους (2000-09-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις (2000-02-23 00:00:00.0)
Στα όρια του '91 οι διεθνείς τιμές (2000-02-17 00:00:00.0)
Τα κέρδη και οι μισθοί (1996-12-04 00:00:00.0)
Συζήτηση για τα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ