Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Επιχειρήματα»

Οι «κλασικές» και συνηθισμένες «θεωρίες»: «Να φύγει η δεξιά», «Να μη γυρίσει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ», «Τον Καραμανλή τον δοκιμάσαμε, ας δοκιμάσαμε και τον Παπανδρέου» (λες και πρόκειται για ρούχα ), «Στις εθνικές εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση», «Ελπίζουμε μήπως γίνει κάτι καλύτερο».

Τα αφελή και κάπως ...αστεία επιχειρήματα: «Η ΝΔ έμαθε απ' τα λάθη της και τώρα θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας πιο έμπειρη», «Ο Γιώργος "ψήθηκε" στην αντιπολίτευση και τώρα είναι έτοιμος να κυβερνήσει», «Ο Κώστας με μια ισχυρή κυβέρνηση δε θα είναι όμηρος μιας οριακής πλειοψηφίας», «το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικό απ' το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη».

Η «παραδοσιακή» και «οικογενειακή» προσέγγιση: «Εμείς πάντα ΠΑΣΟΚ ψηφίζαμε, όπως και να το κάνουμε είναι πιο προοδευτικό απ' τη Δεξιά», «Εμείς δεξιοί γεννηθήκαμε και δεξιοί θα πεθάνουμε», «Στην οικογένειά μας πάντα εμπιστευόμασταν τους Καραμανλήδες», «Στο σόι μας μεγαλώσαμε με τους Παπανδρέου, αυτοί άλλαξαν τη χώρα».

Τα «πολιτικά» και «ιδεολογικά» κριτήρια: «Η ΝΔ δεν λέει μια το ένα και μια το άλλο, το ΠΑΣΟΚ ήρθε στις θέσεις της», «Το ΠΑΣΟΚ προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών και δεν παραμένει κολλημένο», «Η ΝΔ μας έβαλε στην ΕΟΚ», «Το ΠΑΣΟΚ μας έβαλε στην ΟΝΕ», «Η ΝΔ είναι το κόμμα των νοικοκυραίων», «Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στο λαό», «Η ΝΔ ξέρει από Ευρώπη, αυτή μας την έμαθε», «Ο Γιώργος έχει διεθνείς γνωριμίες, ήταν χρόνια υπουργός Εξωτερικών».

Η αντίληψη περί «ικανότητας» ηγετών: «Ο Καραμανλής είναι ηγέτης, ο Γιώργος δεν κάνει», «Ο Παπανδρέου είναι άλλου τύπου ηγέτης, είναι μοντέρνος», «Ο Κώστας είναι πιο επικοινωνιακός, σου μιλάει και τον ακούς», «Ο Γιώργος δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, είναι ουσιαστικός», «Το στυλ του Καραμανλή είναι πιο κοντά στο μέσο Ελληνα, μπορείς να τον φανταστείς να τρώει μαζί σου σε μια ταβέρνα», «Το στυλ του Παπανδρέου είναι ευρωπαϊκό, είναι αθλητικός και ξέρει κι από υπολογιστές», «Ο Κώστας βαριέται», «Ο Γιώργος δε μιλάει καλά ελληνικά».

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε ...κατηγορίες από τις «αφοπλιστικές αναλύσεις» που κυκλοφορούν, αλλά θα σταματήσουμε εδώ για να μη χαθεί η ...μαγεία των «επιχειρημάτων». Πρόκειται για «προσεγγίσεις» που ενίοτε βγάζουν γέλιο, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ανιαρές. Σε αντίθεση με όλα αυτά, το ΚΚΕ απευθυνόταν και απευθύνεται στους εργαζόμενους με άλλα κριτήρια. Μιλά για τη ζωή τους, τη δουλειά τους, το μέλλον τους. Δεν αλλάζει θέσεις προεκλογικά και μετεκλογικά. Πριν και μετά την κάλπη βρίσκεται καθημερινά έξω απ' τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, απαιτώντας να ανακληθούν απολύσεις, διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά και δικαιώματα, χωρίς μισόλογα.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στην αντιπαράθεση για «διαφθορά - διαφάνεια» (2006-09-07 00:00:00.0)
«ΔΕΞΙΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ» ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ (2004-02-27 00:00:00.0)
ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ - ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (2004-02-03 00:00:00.0)
Δικομματική σπονδή με... ροδοπέταλα (2004-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ