Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΕΞΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Τι απάντησε και τι δεν απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει το βασικό: Οτι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές διαφορές από τη ΝΔ

Eurokinissi

Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει το βασικό: Οτι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές διαφορές από τη ΝΔ
Οι τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου στο προχτεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνουν το βασικό, δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγικές διαφορές από τη ΝΔ. Επιβεβαιώνονται πολύ περισσότερο τα στενά όρια των όποιων διαφοροποιήσεων ανάμεσα στους δύο εταίρους του δικομματισμού, το ανελαστικό πλαίσιο της πολιτικής που βρίσκεται στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, του ευρωπαϊκού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η επόμενη μέρα των εκλογών όχι μόνο δε θα μπορέσει να δώσει απάντηση στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά ότι θα έρθουν και χειρότερα.

Συγκεκριμένα, στις απαντήσεις του:

  • Το «νοικοκύρεμα» για την αντιμετώπιση της σπατάλης υπονοεί περικοπές με πρώτο θύμα τις κοινωνικές δαπάνες.
  • Στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» υπόσχεται νέα προνόμια και ζεστό κρατικό χρήμα προς το κεφάλαιο.
  • Στο Ασφαλιστικό υποσχέθηκε: Περαιτέρω συνένωση Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω κοινοπραξιών, Ταμείο Αλληλεγγύης, μεταβατική περίοδο για εφαρμογή της αύξησης των ορίων ηλικίας στις γυναίκες. Δηλαδή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Στρατηγικής της Λισαβόνας για επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών.
  • Εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με έλεγχο, όχι κατάργηση των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, αλλά αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος.
  • Οχι διαφωνία με τα stage, αλλά με την εφαρμογή τους. Θα πρέπει να εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την εκπαίδευση.
  • Επιβεβαίωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά θα πρέπει να «αξιολογηθούν» τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταργήσει κανέναν αντιλαϊκό νόμο που έχει ψηφιστεί είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ.

Τι δεν απάντησε ο κ. Παπανδρέου:

  • Για το τι σημαίνει «διαπραγμάτευση με την ΕΕ», τη στιγμή που η Στρατηγική της Λισαβόνας και το ευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι δεσμευτικό για όσους δεν αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο.
  • Για το πώς θα απαντήσει σε διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο όντας δεσμευμένος στο σύμφωνο Σημίτη - Ντεμιρέλ και της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδομονοπωλιακών αντιθέσεων που αφορούν το στρατηγικό ζήτημα της ενέργειας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου με την ερώτηση στον κ. Καραμανλή εάν δεσμεύεται ότι τα «νούμερα» της οικονομίας είναι αληθινά, στρώνει το έδαφος ώστε με επίκληση την «καμένη γη» να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα λιτότητας που σήμερα συγκαλύπτει.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ από το μεγάλο κεφάλαιο ως προς το σκέλος της συνεπούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων δικαιώνεται και σε επίπεδο διακηρύξεων. Σίγουρα θα δικαιωθεί και στο επίπεδο της κυβερνητικής πράξης. Το ζήτημα είναι αν θα επιβεβαιωθεί και όσον αφορά το σκέλος της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ ως δύναμη χειραγώγησης, ενσωμάτωσης, υποταγής του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν εξαρτάται μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη δύναμη που θα προτάξουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό που μένει για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες είναι να πάρουν τα μέτρα τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ στην κάλπη και συμμετέχοντας στον οργανωμένο αγώνα του λαϊκού κινήματος με στόχους πάλης που συγκρούονται με την κερδοφορία των μονοπωλίων.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ