Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Προτάσεις εντός του ευρωενωσιακού ορίζοντα

Πρόγραμμα φορολογικής πολιτικής, προσαρμοσμένο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρύτερων επιλογών του κεφαλαίου, με πολλές ασαφείς αναφορές σε ό,τι αφορά τους διακηρυγμένους στόχους, αλλά και αντιφάσεις, παρουσίασε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πρόγραμμα, το οποίο κινείται στις λογικές ενός «καλύτερου», «ηθικότερου» και «δικαιότερου» καπιταλισμού, με στόχο την άμβλυνση των πιο ακραίων του φαινομένων και στον τομέα της φορολογίας. Σε πολλά σημεία του (αναδιανομή εισοδήματος, τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, φορολόγηση υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας κλπ) το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις αντίστοιχες θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και ως προς τις επιδιώξεις των συντακτών του, ενδεικτική είναι η ακόλουθη αναφορά του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης, δηλαδή για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα της ΕΕ»!

Τα «ιερά βάθρα του συστήματος» που αφορούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, έχουν τη θέση τους στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι στη «Θέση 1» των προτάσεων διαβάζουμε: «Θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της "πράσινης" ανάπτυξης, του φορολογικού ανταγωνισμού (!), της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών». Ενώ στη «Θέση 8» αναφέρεται: «Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή του διάσταση»!

Τέτοιες φράσεις μπορεί κανείς να βρει αυτούσιες στα κείμενα των αστικών κομμάτων και της ΕΕ. Απλά οι άνθρωποι λένε, ότι η φορολογική πολιτική θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ενίσχυσης της αναπαραγωγής του κεφαλαίου (αναπτυξιακή διάσταση - φορολογικός ανταγωνισμός), όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στις προτάσεις τους υπάρχουν θέσεις όπως: Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αφορολόγητο για Φυσικά Πρόσωπα 16.000 ευρώ και φορολογική κλίμακα με πολλά κλιμάκια με χαμηλούς αρχικά συντελεστές, επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιούσιας με ατομικό αφορολόγητο τις 300.000 ευρώ, μείωση της έμμεσης φορολογίας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και για τις περιπτώσεις αγοράς εισηγμένων μετοχών, ομολόγων, ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου, κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των φορολογικών απαλλαγών της εκκλησίας κλπ.

Αλλά και αυτά τα μέτρα είναι ασαφή. Δεν λένε πόσο θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολογίας του κεφαλαίου, ποια θα είναι η φορολογική κλίμακα για Φυσικά Πρόσωπα, πώς θα μειωθεί η έμμεση φορολογία κλπ. Και δε λένε αν ορισμένα από τα μέτρα αυτά έλθουν σε αντίθεση με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ τι θα κάνουν. Γιατί εδώ μπαίνει ευθέως το ζήτημα της ρήξης με τις επιλογές της ΕΕ, κάτι που δεν υπάρχει στην οπτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ