Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κόκκινο, όπως ΚΚΕ, όπως ζωή

Από πότε η μούγκα είναι πολιτισμός;

Από πότε είναι δημοκρατικό τα κόμματα της αστικής τάξης να έχουν αποκλειστικά δικό τους τον τηλεοπτικό χρόνο και να εγκαλούνται οι άλλοι γιατί κόλλησαν αφίσες για να κοινωνήσουν το μήνυμά τους;

Από τότε που κάθε «παπαγάλος» του συστήματος, των επιτελείων και υπηρεσιών του, με το ρόλο που έχει στα ΜΜΕ περνά και γίνεται αποδεκτό ως κύριο όχι το τι λες και πράττεις για να αλλάξει ο κόσμος, αλλά αν φοράς γραβάτα την ώρα που διατάσσεις έναν βομβαρδισμό.

Αυτός που με τηλεοπτικό διάγγελμα στέλνει τους μισθοφόρους του να μακελέψουν ένα λαό είναι ευπρεπής. Αυτός που διαμαρτύρεται με μια αφίσα, είναι απολίτιστος και εχθρός του περιβάλλοντος. Αν έτσι - και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έτσι γίνεται - διαμορφώνει συνείδηση η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, τότε κλάψτα προκαταβολικά Χαράλαμπε.

Είναι θράσος να έχεις τσακίσει κόσμο και κοσμάκη με προγράμματα λιτότητας και να εμφανίζεσαι ως παρθένα κόρη ζητώντας να σε κρίνουν ως νοικοκύρη όταν αυτό που κάνεις είναι η εκτέλεση μιας πασίγνωστης συνταγής.

Ισχυρή κυβέρνηση και ευρύχωρη πλειοψηφία σημαίνει ανεξέλεγκτη εξουσία.

Γιατί ένα κόμμα να θέλει να είναι ανεξέλεγκτη η κυβέρνησή του; Γιατί αυτό που θέλει να εφαρμόσει δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσει λαϊκή συναίνεση.

Τι είναι αυτό που ξέρει από πριν ότι θα βρει απέναντί του το λαό; Ο,τι είναι ενάντια στο λαό.

Επειδή ξέρουν πως όσο ευρύχωρη κι αν είναι η εκλογική πλειοψηφία που μπορεί να εξασφαλίσουν με τη μαζική χειραγώγηση συνειδήσεων, την ώρα της πράξης το λαό θα τον έχουν απέναντι, ζητάνε από τώρα χρόνο. Από ποιον; Οχι από το λαό, αλλά απ' αυτούς που βιάζονται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όσα δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η ΝΔ.

Γι' αυτό και απαξιώνουν έγκαιρα την απαίτηση του ψηφοφόρου να ξέρει τι θα κάνει αύριο και όχι κάποτε η επόμενη κυβέρνηση που του ζητά εν λευκώ την ψήφο του. Βέβαια, απ' τη μεριά του, ο ψηφοφόρος δε δικαιούται να τους βλέπει ως «εν λευκώ» καθώς και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης έχουν κάνει καθαρό και το πρόγραμμά τους και την προϋπηρεσία τους. Αυτός, όμως, ο έστω αδιάβαστος, δε θέλει και να τον φυτέψουν αδιάβαστο. Και δίκαια ζητά εγγυήσεις. Αυταπάτες μεν αλλά το ζητά δε. Σεβαστό. Ελα όμως που δε τον αφήνουν να αγιάσει.

Καθώς δε τον λένε μόνο ανόητο, δηλαδή βλάκα, όταν ρωτά γιατί να δώσει εν λευκώ την ψήφο του, αλλά και αξιώνουν να αποδεχτεί ως αυτονόητο ότι «εμείς» όλοι μαζί, αποφασίσαμε να βάλουμε δερβέναγα την ΕΕ.

Αλήθεια; Ρωτήθηκε ποτέ ο λαός για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Μόνο ο «Ριζοσπάστης», μόνο το ΚΚΕ, την τύπωσε και την μοίρασε με ειδική εξόρμηση σε χιλιάδες και χιλιάδες αντίτυπα στο μέτρο της δύναμής του, ώστε όσο το δυνατόν λιγότεροι αύριο να λένε «δεν ήξερα». Τα κόμματα που την ψήφισαν την κράτησαν μυστική από το λαό και μετά την επικαλούνται ως εθελοντική προσχώρηση. Πότε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, είπαν τότε, ότι θα δέχονται άνευ αντίρρησης ό,τι έρχεται από την ΕΕ; Ποτέ. Αρα δεν μπήκαμε όλοι μαζί οικειοθελώς στ' αμπέλι.

Ασε που τους βολεύει να τα ρίχνουν μόνο στην ΕΕ, όταν ως κυβερνήσεις συμμετέχουν και συναποφασίζουν.

Κι εκεί ακριβώς στην οφθαλμοφανή κομπίνα περί κάποιου άλλου που φταίει ρίχνουν σαν στοιχείο διαφοράς την «ηθική». Είναι σαν κι αυτούς που πάνε κάθε Κυριακή και κάνουν βαθιές υποκλίσεις στα εικονίσματα στην εκκλησία, ενώ όλη τη βδομάδα έχουν κάνει του κόσμου τα αίσχη.

Στο σημείο που συμφωνείς μαζί τους είναι πως όλα κρίνονται στην ευρύτερη πολιτική κι όχι στα επιμέρους στοιχεία της. Ε, αυτή η ευρύτερη πολιτική είναι που είναι ταυτόσημη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτήν την ευρύτερη πολιτική καταγράφεται και η ριζική διαφορά του ΚΚΕ με τα κόμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχουν για να διαιωνίσουν την αστική εξουσία.

Δε φαίνεται να είναι κοντά η στιγμή που οι παραγωγοί του πλούτου θα πάρουν σκούπα να σαρώσουν ό,τι «δημοκρατικά» τους τσακίζει. Μπορούν, όμως, με κάθε ευκαιρία - και οι εκλογές είναι μια τέτοια ευκαιρία - να κάνουν πιο καθαρό πως δεν αντέχουν τη σαπίλα.

Εκτός των άλλων, το άλικο κόκκινο στη σημαία του ΚΚΕ δηλώνει και απόφαση ζωής...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε!(2024-06-04 00:00:00.0)
Οπως και να' ναι τούτη η γη(2021-05-19 00:00:00.0)
Μπέιτ Χανούν, όπως Σαντρ Σίτι, όπως ...οπουδήποτε(2008-05-06 00:00:00.0)
Οπως για τον Ριβάλντο!(2008-02-03 00:00:00.0)
Ο αδιάβαστος «Ριζοσπάστης»...(2007-06-21 00:00:00.0)
Βάρβαροι, όπως και χτες(2004-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ