Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλιά στη νεολαία

Πλέον και ο πιο καλοπροαίρετα δύσπιστος απέναντι στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει και θα συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, με στόχο την κατάκτησή της προς όφελος του λαού, δεν μπορεί να αρνηθεί πως όσο θα ακολουθούμε το σημερινό δρόμο της υποταγής (με οποιαδήποτε μορφή διαχείρισης), τα προβλήματα θα γιγαντώνονται, πως μόνη εναλλακτική πρόταση είναι αυτή του ΚΚΕ. Τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται μέρα με τη μέρα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, αποδεικνύουν περίτρανα πως τα «δένει» το ίδιο νήμα, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποτυπώνεται καθαρά πως καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας θα παίξει η δουλιά μας στη νεολαία.

Από το 15ο Συνέδριο ως σήμερα, η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη νεολαία παρουσιάζει σοβαρή πρόοδο. Ξέσπασαν μεγάλοι αγώνες στο χώρο της εκπαίδευσης, η νεολαία συμμετέχει μαζικά στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, πέρσι το Νοέμβρη σ' αυτούς τους αγώνες η ΚΝΕ έπαιξε πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο, με τη στενότερη καθοδήγηση του Κόμματος, κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της, αύξησε σημαντικά τις γραμμές της με νέα μέλη. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα στη νεολαία και η ψαλίδα μεταξύ της έντασής τους και της αναγκαίας παρέμβασης και δράσης μας παραμένει αρκετά «ανοιχτή». Η άρχουσα τάξη έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την παρέμβασή της, υπολογίζει καλύτερα τη δική μας επιρροή και παρέμβαση και η δουλιά της γίνεται πιο σύνθετη. Είναι φανερό σε όλους πως υπάρχει σοβαρή προσπάθεια από την άρχουσα τάξη να μπολιάσει τη ζωή, τη σκέψη, το χαρακτήρα των νέων, προσπαθούν να καθυποτάξουν την ίδια την «ανατρεπτική» φύση της νεολαίας, κάτω από την πίεση του μονόδρομου. Το ιδεολόγημα αυτό επεκτείνεται, διευρύνεται, αγγίζει όλες τις πλευρές της ζωής του νέου (δεν μπορεί να ανατραπεί ο νόμος, το σύστημα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα ναρκωτικά, είναι μονόδρομος η ΟΝΕ κλπ.). Οταν βέβαια αυτό δεν πιάνει, τότε κάθε «ανατρεπτικότητα» πρέπει να γίνεται ανώδυνη, να μην αμφιβάλλει το σύστημα οργανωμένα, να εκτονώνεται. Παρ' όλα αυτά, τα γκάλοπ που οι ίδιοι κάνουν - δείχνουν πως το μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας αμφισβητεί την πολιτική τους και το σύστημα (το 70% θεωρεί κάτι κακό τον καπιταλισμό, σε γκάλοπ στο ΒΗΜΑ), τα οξυμένα προβλήματα, η καθημερινή βαρβαρότητα της πολιτικής τους δεν μπορεί να «συγκρατήσει» την αγανάκτηση της νεολαίας, ξέρουν καλά πως η νεολαία ψάχνει για τη διέξοδο. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία η επίθεση στην προσφορά και την επικαιρότητα του Σοσιαλιστικού Συστήματος, πρέπει να πειστεί η νεολαία πως πέρα από το μονόδρομο της υποταγής δεν υπάρχει τίποτε άλλο, ο στόχος είναι καθαρός: πρέπει να δυσκολέψουμε και να απορρίψουμε, με κάθε τρόπο, τη συγκρότηση του ΜΕΤΩΠΟΥ, της ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, είναι ανάγκη να μας πείσουν για την «ουτοπία» του.

Ετσι γίνεται καθαρό σε όλους μας, σύντροφοι, πως η μάχη που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα για να πείσουμε για τη ρεαλιστικότητα της πρότασής μας θα γίνεται ακόμα πιο σκληρή, η εμπειρία μας έδειξε πως πρέπει με μεγαλύτερο πείσμα να επιμένουμε στην εκλαϊκευση της πρότασής μας στη νεολαία. Αποφασιστικός κρίκος σ' αυτή τη δουλιά θα είναι η καλύτερη οργάνωση των επιμέρους μετώπων, όσο θα πείθουμε περισσότερους νέους σ' αυτή την κατεύθυνση, όσο θα προκύπτουν νέες μορφές συσπείρωσης σε α.α. κατεύθυνση, θα ανοίγει ο δρόμος για το ζύμωμα του ΜΕΤΩΠΟΥ στη νεολαία. Αξιοσημείωτο ρόλο θα παίξει η κομματική βοήθεια σε όλους τους χώρους και τους κρίκους δουλιάς, είναι ανάγκη σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κομματική δουλιά ΚΟΒ - ΟΒ να βλέπουν μαζί το ζήτημα της νεολαίας (ΤΑ - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία - Αγροτικά κλπ.).

Εχει μεγάλη αξία από τώρα να εντείνουμε την ιδεολογικοπολιτική δουλιά στην ΚΝΕ, τόσο από τη μια για να αποκρουστεί η επίθεση στο Κόμμα πιο εύκολα (μια και η νεολαία είναι πιο άπειρη και ευάλωτη κατ' επέκταση), από την άλλη όμως για να μπορούν οι Κνίτες να κατανοούν πως η καθημερινή τους δουλιά, τα άμεσα καθήκοντα δένονται με το κεντρικό καθήκον για το ΜΕΤΩΠΟ. Οι δυνατότητές μας στη νεολαία είναι τεράστιες, το Κόμμα μας έχει τη δυνατότητα να «εμφυσήσει» στη νεολαία την αισιοδοξία, την ικανότητα, οι νέοι κομμουνιστές να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα μπροστά, αλλά και μετά το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Είναι ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτωπα, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, ναρκωτικά, μέτωπα που δε δράσαμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας το προηγούμενο διάστημα και που η άρχουσα τάξη τα αξιοποιεί για τη χειραγώγηση ακόμα περισσότερο της νεολαίας (Ολυμπιάδα, εμπορευματοποίηση, μοναχικός τρόπος ζωής και δράσης κλπ.).

Η δράση μας στο σύνολο των καθηκόντων, η κατάκτηση της δυνατότητας να συνδυάζουμε ταυτόχρονα πολλά μέτωπα, η ικανότητα για να δέσουμε μεταξύ τους, να παρεμβαίνουμε στην ολότητα της ζωής των νέων αντανακλά το κατά πόσο έχουμε κατακτήσει την ενιαία μας αντίληψη για το βασικό καθήκον του ΜΕΤΩΠΟΥ. Θα είναι η ασπίδα μας στην προσπάθεια από την άρχουσα τάξη να κατακερματίσει τη συνείδηση της νεολαίας, για να μη χτυπούν οι αγώνες της την καρδιά του προβλήματος, την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η ανάγκη, η δουλιά μας να ολοκληρώνεται στη στρατολογία, στη μαζική ένταξη των νέων στις γραμμές της ΚΝΕ είναι ο αποφασιστικότερος δείκτης τόσο μπροστά στο Συνέδριο, όσο και μετά, που θα αποτυπώνει τη ρεαλιστικότητα της πρότασής μας. Για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω καθηκόντων, απαραίτητος όρος θα είναι η ατσάλινη πειθαρχία στην υλοποίηση των αποφάσεών μας, σαν αποτέλεσμα της αταλάντευτης θέλησής μας να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα, να ανοίξουμε το δρόμο για το Σοσιαλισμό. Οσο θα υλοποιούμε πειθαρχημένα τη σωστή επεξεργασμένη πρότασή μας, τόσο θα πηγαίνουμε καλά, όσο θα λείψει αυτή η θέληση και η πειθαρχία των συντρόφων, δε θα πηγαίνουμε καλά.

Συντροφικά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗΣ

Γραμματέας Συμβουλίου Περιοχής

Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ