Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Μιλούν για ανασυγκρότηση αυτοί που έσπειραν την καταστροφή

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε συζήτηση για την παροχή κοινοτικής βοήθειας στη ΝΑ Ευρώπη 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παροχή κοινοτικής βοήθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε τα εξής:

Οι χρηματοδοτήσεις που εξετάζουμε είναι ένας ακόμα μηχανισμός ξένης επέμβασης στην άκρως ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης, συνέχεια της επέμβασης που, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οδήγησε στο διαμελισμό της ΟΔΓ, σε απανωτούς εμφυλίους πολέμους, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, τεράστιες καταστροφές στην υλική υποδομή και την οικονομία, ανυπολόγιστη ζημιά για το περιβάλλον.

Ο διεθνής ιμπεριαλισμός, τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο αμερικανικός, ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», να εναλλάσσει τις βομβιστικές επιδρομές με την «ανθρωπιστική βοήθεια», την καταστροφή με την «ανασυγκρότηση. Τελικός του στόχος είναι η υποταγή των λαών στη «νέα τάξη πραγμάτων», η εξάλειψη και της τελευταίας γωνιάς αντίστασης.

Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να μιλάνε για ανασυγκρότηση αυτοί που έσπειραν την καταστροφή. Από πού αντλούν οι δολοφόνοι μικρών παιδιών και αμάχων το θράσος να κάνουν στα θύματά τους μαθήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς τολμούν να μιλάνε για «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» στη Γιουγκοσλαβία, όταν τα ελεγχόμενα από το μεγάλο κεφάλαιο δυτικά μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα. Αυτό που οφείλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία είναι πολεμικές αποζημιώσεις και όχι «ανθρωπιστική βοήθεια».

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Γιουγκοσλαβία πριν λίγες βδομάδες, η υποτιθέμενη λαϊκή εξέγερση είχε πίσω της τα εκατό (τουλάχιστον) εκατομμύρια δολάρια της ξένης συνδρομής προς τη λεγόμενη δημοκρατική αντιπολίτευση. Μπορεί τα γεγονότα να δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στους ηγετικούς κύκλους του ιμπεριαλισμού, όμως και οι ίδιοι ξέρουν καλά ότι δεν έχουν υποτάξει το φρόνημα αντίστασης του γιουγκοσλαβικού και των άλλων λαών. Εξάλλου, για το λόγο αυτό ετοιμάζουν ευκίνητες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκληματική και όχι επιστημονική η ΝΑΤΟική επέμβαση (2001-02-28 00:00:00.0)
Καταδικάζουν και καλούν σε ενότητα και δράση (2001-01-18 00:00:00.0)
Συμμαθητές... (2000-04-27 00:00:00.0)
Πιέζει τον Μιλόσεβιτς η Αθήνα (1999-06-12 00:00:00.0)
"Θα γυρίσουμε να γιορτάσουμε τη νίκη" (1999-05-18 00:00:00.0)
Πανστρατιά κατά της δολοφονικής επίθεσης του ΝΑΤΟ (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ