Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εχουν μείνει στην εποχή της χούντας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το σύστημα κρίσεων και προαγωγών στις Ενοπλες Δυνάμεις κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Στην Ερώτηση τονίζονται τα ακόλουθα:

«Το σύστημα κρίσεων και προαγωγών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι, εκτός των άλλων, καθρέφτης της όλης κατάστασης του χώρου, καθώς στους νόμους και τις διαταγές του αποτυπώνονται αναλυτικά οι στόχοι, τα κριτήρια και οι διαδικασίες, που αναδεικνύουν τα στελέχη της εθνικής άμυνας της χώρας.

Με δεδομένο αυτό, θα περίμενε κανείς ότι οι σχετικοί νόμοι και διαταγές θα ήταν στις προτεραιότητες και τους προβληματισμούς κάθε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στο έπακρο το δυναμικό τους προς όφελος της εθνικής άμυνας. Κι όμως, το ισχύον σύστημα παραμένει κυριολεκτικά αναλλοίωτο από το 1969, πράγμα που δείχνει, πέραν κάθε αμφισβήτησης, ότι τα πράγματα στις ΕΔ όχι μόνο αλλάζουν με "ρυθμούς χελώνας", αλλά και ότι υπάρχει μια περίεργη αντίληψη που τις θέλει να έχουν τους δικούς τους ρυθμούς, παραγνωρίζοντας αυτούς που έχει κατά καιρούς η ελληνική κοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι το σύστημα κρίσεων δεν έφτασε ακόμη ούτε στη μεταπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 1996 ψηφίστηκε ο νόμος 2439 (ΦΕΚ 219 Α΄ 6/9/96), ο οποίος αντικατέστησε το χουντικό 178/69 για την "Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών των ΕΔ". Ο νέος νόμος όμως δεν καθόρισε αναλυτικά τα προσόντα, τον τρόπο σύνταξης των εκθέσεων κλπ., και απλώς πρόβλεπε (στο άρθρο 9, παρ. 6) ότι... "με προεδρικό διάταγμα (...) μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου, καθορίζονται:

α. Το περιεχόμενο, ο χρόνος, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης...

β. Τα προσόντα στα οποία αξιολογείται ο αξιωματικός.

γ. Τα προσόντα για τα οποία είναι υποχρεωτική η περιγραφική αξιολόγηση ή η βαθμολογία και από το γνωματεύοντα.

δ. Τα πτητικά προσόντα των ιπταμένων...

ε. Τα έγγραφα στοιχεία που συγκεντρώνονται στον ατομικό φάκελο του αξιωματικού.

ζ. Η διαδικασία με την οποία υποχρεωτικά θα ενημερώνεται ο αξιολογούμενος από τον αξιολογούντα.

η. Η διαδικασία προσφυγής του αξιολογούμενου...

θ. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια...".

Το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα, ως συνήθως, δεν εμφανίστηκε ποτέ κι έτσι οι Μονάδες συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις Πάγιες (του ΓΕΕΘΑ) και Βασικές (των ΓΕΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ) Διαταγές του παρελθόντος, οι διαδικασίες σύνταξης των εκθέσεων παραμένουν όπως το 1969, τα προσόντα και οι βαθμολογίες τα ίδια, και φυσικά κανείς ενδιαφερόμενος δεν ενημερώνεται για τα "προσόντα" του, ώστε να προσβάλει και να προλάβει αρνητικές κρίσεις που τον αφορούν. Κι εκτός των άλλων, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για τον αντίστοιχο νόμο που αφορά τους υπαξιωματικούς (Ν. 445/74)».

Μετά τα παραπάνω, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, και με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο ξεκινά η διαδικασία κρίσεων και προαγωγών στις Ενοπλες Δυνάμεις, ερωτάται ο κ. υπουργός γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και πότε τελικά πρόκειται να εκδοθεί αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ