Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ
Παζάρια και αντιθέσεις στις εργασίες της Αθήνας

Σήμερα η έναρξη, ενώ στο περιθώριο αναμένεται συνάντηση Παπανδρέου - Νταβούτογλου

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη οι υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς σήμερα ξεκινάνε οι εργασίες της 17ης Υπουργικής Συνόδου. Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος δε θα καταλήξει σε αποφάσεις δεσμευτικές για τα κράτη - μέλη του, είναι δεδομένο ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και τους διαγκωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών για τους αγωγούς και τους δρόμους της Ενέργειας.

Από αυτήν την άποψη, το στίγμα των εργασιών δίνει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι «ο ΟΑΣΕ είναι ο μοναδικός περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας, στον οποίο συμμετέχουν ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των υπόλοιπων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και είναι το φυσικό φόρουμ για έναν τέτοιο διάλογο».

Το «παρών» στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σε αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα επιδώσει ο ίδιος την απάντησή του στις προτάσεις που προ μηνός κατέθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών μέσω ενός εφ' όλης της ύλης διαλόγου.

Μετά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, θα γίνουν ομιλίες του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του γγ του Οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών - μελών.

Τι είναι ο ΟΑΣΕ

Η διαδικασία ύφεσης της δεκαετίας του 1970 στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας οδήγησε το 1975 στην υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και τη δημιουργία της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, από το 1995 η ΔΑΣΕ μεταμορφώθηκε στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στον ΟΑΣΕ συμμετέχουν 56 χώρες. Οι αποφάσεις, που λαμβάνονται από τα συμμετέχοντα κράτη, είναι πολιτικές και όχι νομικώς δεσμευτικές. Παρ' όλα αυτά, η κυρίαρχη τάση που δημιουργείται στο πλαίσιο του Οργανισμού έχει εξαιρετική πολιτική σημασία, καθώς ορίζει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η πλειοψηφία των 56 χωρών που συμμετέχουν. Είναι φανερό ότι σαν οργανισμός αποτελεί έναν ακόμα μηχανισμό επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και «διευθέτησης» επιμέρους ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο ΟΑΣΕ διατηρεί από το 1994 ειδικές σχέσεις με τους Μεσογειακούς (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνησία) και τους Ασιάτες (Αφγανιστάν, Ιαπωνία, Κορέα, Μογγολία, Ταϋλάνδη) Εταίρους Συνεργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για «συντονισμό», παρά τις αντιθέσεις (2022-02-04 00:00:00.0)
Γυμνάσια ετοιμότητας από τη Ρωσία (2016-06-15 00:00:00.0)
Συνεπής στα κρίσιμα για το κεφάλαιο (2015-04-10 00:00:00.0)
Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών (2009-12-02 00:00:00.0)
Η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ «πιέζει» τη Μόσχα (2009-01-22 00:00:00.0)
"Διεύρυνση της αποστολής" ζητά ο Φίνο (1997-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ